KRALJEVIĆ MARKO JE PODIGAO OVU CRKVU PRE 648 GODINA: Ona još stoji na svom mestu, u centru Prizrena OBASLA KOROVOM I ZABORAVLJENA MEĐU 40 DŽAMIJA! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

Dokle ovako?

KRALJEVIĆ MARKO JE PODIGAO OVU CRKVU PRE 648 GODINA: Ona još stoji na svom mestu, u centru Prizrena OBASLA KOROVOM I ZABORAVLJENA MEĐU 40 DŽAMIJA! (FOTO)

Da je srpstvo možda ovde odavno i nestalo pokazuje crkva od koje su svi digli ruke

Objavljeno:
Suzana Trajković

Grad Prizren, carski Dušanov grad specifičan je po tome što ima crkve tri religije. Nekad su ovde, u Carigradu nicale srpske crkve, a narod je u njih hrlio. Nekad je bio srpski, a danas Srba ovde gotovo da nema...

Prizren sa periferijom danas broji ni stotinak Srba koji ovde žive, dok većinsko stanovništvo čine Albanci. Zato možda ni ne čudi tužna sudbina koju posle brojnih udara i danas doživljavaju srpske svetinje.

Vrata nekih crkava su mahom za posetioce zaključana, a od vandala i brojnih napada čuvaju ih bodljikave žice, daske, policija...

Napadane su i skrnavljene, a danas njihovim zidovima odzvanjaju muslimanske molitve...a kako i ne bi, kad neke od naših crkava gledaju na više od 40 džamija...

Da je srpstvo možda ovde odavno i nestalo pokazuje crkva od koje su svi digli ruke.

Crkva Svete nedelje, ušuškana obroncima Potkaljaje sagrađena je na ostacima starijeg objekta iz XIV veka koja je bila posvećena Bogorodičinom vavedenju. Na osnovu ktitorskog natpisa pronađenom prilikom arheoloških iskopavanja ispostavilo da je starija crkva bila zadužbina Marka Mrnjavčevića.

foto: Filip Plavčić

Naime, 1964. godine u prizrenskoj crkvi Svete Nedelje otkriven je kameni natpis na kom piše da je tu crkvu u carskom Prizrenu podigao "mladi kralj" Marko između 1370-1371 godine i da je ona bila završena neposredno pred smrt cara Uroša Nejakog u decembru 1371. godine.

Ovako bitna istorijska građevina danas samuje.

Pronalaze je samo oni koji tu zalutaju na putu ka Prizrenskoj tvrđavi.

Obrasla u žbunje, odavno zakatančena, deluje kao da čeka neko bolje sutra.

foto: Filip Plavčić

Tokom martovskog nasilja 2004. godine spaljivana je i teško oštećena. Danas kao da bojazan od novih napada ne postoji.

Ispred ove srpske svetinje zatekli smo samo jednu pripadnicu kosovske policije, koju su više interesovali Fejsbuk i debela hladovina. Tu je, očito, samo reda radi. Da se kaže da čuvaju našu baštinu...

U nekoliko navrata je pljačkana...
U nekoliko navrata je pljačkana... foto: Filip Plavčić

A o njoj, s jednim pogledom je jasno, o njoj odavno niko računa ne vodi.

Ne samo što je bila spaljivana... U nekoliko navrata je pljačkana... tako zaboravljena bila je mnogo puta žrtva huligana.

Danas, kad na nju ne obraćaju pažnju ni Srbi ni Albanci, ona propada...

Više puta bila je žrtva vandala
Više puta bila je žrtva vandala foto: Filip Plavčić

Pitanje je samo - dokle?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.