GAĐAJU NAS GAJBAMA, svakodnevno zlostavljaju preteći otkazima! Radnici Jure se žalili Inspekciji rada zbog maltretiranja
Foto: Printscreen/Youtube/Insajder Video

pismo obaveštenja

GAĐAJU NAS GAJBAMA, svakodnevno zlostavljaju preteći otkazima! Radnici Jure se žalili Inspekciji rada zbog maltretiranja

Izražava se nada da će inspektori brzo reagovati i sprečiti „neželjene efekte eskalacije“ nezadovoljstva

Objavljeno:

Pismo u formi obaveštenja podneli su radnici korejske Jure u Leskovcu žaleći se na kršenje radničkih prava i Zakona o radu, odnosno, na dnevni i prekovremeni rad vikendom i na ljutnju Korejaca zbog neizvrešavanja normi.

„Ovo kršenje zakona je posebno izraženo na sektoru assembly (montaža), na linijama Qle,jd, vagon“, piše u dopisu inspekciji u kome se navode imena dvojice pretpostavljenih, jedan Korejac, drugu Srbin.

- Svakodnevno vrše zlostavljanja nad radnicima preteći otkazima, gađajući radnike gajbama ukoliko neko ne dođe da radi protivzakonit prekovremeni rad - navodi se dalje u dopisu u koji je Jugmedia imala uvid.

Izražava se nada da će inspektori brzo reagovati i sprečiti „neželjene efekte eskalacije“ nezadovoljstva.

Isti dopis stigao je i u sedište Samostalnog sindikata Leskovac, čiji sekretar Jovica Nedeljković kaže da takve priče sluša sporadično ali da je taj sindikat nemoćan da bilo šta preduzme.

- Mi smo više puta pokušavali da uđemo u Juru i organizujemo sindikat ali nam nije dozvoljeno. S druge strane, tamo nema hrabrosti da se pokrene organizovanje sindikata, pa mi ne možemo da delujemo + kaže Nedeljković.

Svaki prekovremeni rad u „Juri“ se uredno plaća, a prosek radničkih zarada kreće se oko 36.000 dinara.

Ima i radnika koji kažu da ne osećaju pristiske i da su odnosom menadžmenta, kao i zaradom zadovoljni.

O pristiscima na radnike u Juri u Leskovcu pisalo smo više puta na osnovu izjave pojedinaca čiju smo anonimnost sačuvali, ali bismo potom dobijali komentare u kojima piše da se žale „samo neradnici“ ili „da se žale samo mamini i tatini sinovi“.

- I od nas traže da im ne pominjemo imena. Ne razumem taj strah. Primera radi, Inspekciji rada je trebalo da se podnese prijava, ako je zaista tako kako piše. Obaveštenje nema nikakvu važnost - komentariše Nedeljković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.