POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE, PROJEKAT PUPIN: VOJSKA SRBIJE LANSIRA SATELIT!
Foto: AP

novi uspeh

POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE, PROJEKAT PUPIN: VOJSKA SRBIJE LANSIRA SATELIT!

Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije..

Objavljeno:

Vojska Srbije će uskoro lansirati i satelit domaće proizvodnje!

Bespilotna letelica tipa „pseudosatelit“, koju naši vojni stručnjaci u okviru projekta „Pupin“ već više godina razvijaju u saradnji sa firmom „Kompozit tehnoloži tim“, krstariće na 20.000 metara, moći će da leti do 360 meseci bez spuštanja na zemlju i služiće za izviđanje, komunikaciju i zaštitu državinih granica.

Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije, o čemu svedoči podatak da će imati pogon na elektro-motor, koji će energiju za rad prikupljati preko električnih ćelija.

O projektu „Pupin“ prvi je javno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja novim “migova 29” na aerodromu u Batajnici.

Prema podacima spcijalizovanog portala „Tango siks“ glavna karakteristika „Pupina“ jeste osmatranje i izviđanje.

– Osnovna namena „Pupina“ biće regionalno pokrivanje radio signalom, signalom mobilne telefonije, internetom, kao i osmatranja u naučne svrhe, sondiranje atmosfere, špijunske i bezbednosne misije, rana upozoravanja, praćenja u slučaju nezgoda i elementarnih nepogoda. Nazvana je „Pupin“ po čoveku čija je inovacija omogućila prenos telegrafa na velike dealjine- rekao je za „Tango siks“ Petar Matunović, osnivač firme „Kompozit tehnolodži tim“.

Satelit je dobio ime po Pupinu
Satelit je dobio ime po Pupinu foto: Wikipedia

Petar Vojinović, glavni urednik portala „Tango siks“, kaže da je namera države da uloži u ovaj projekat izuzetno dobra vest.

– Iako zvaničnih informacija nema, u pitanju jedino može biti domaća kompanija „Kompozit tehnolodži tim“. To je grupa izuzetno stručnih i mladih Beograđana koji godinama razvijaju projektovanje i izradu bespilotnih letelica. „Pupin“ je redak projekat u svetskim razmerama, letelica koja ima potencijal kako u telekomunikacijama, tako i bezbednosnom nadzoru. Ona koristi raznovrsnu lepezu senzora sa velikih visina i ima jako veliku autonomiju leta. Tema je izuzetno aktuelana, što pokazuje i velikovo „Erbasovo“ angažovanje i trenutni rekordi koje postavlja njihov projekat „Zefir“. Ako bi projekat „Pupin“ zaživeo, to bi domaću vazduhoplovnu pamet stavilo u globalni vrh. Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe, a Srbija bi konačno moga nešto i da izveze u segmentu izuzetno napredne industrije- podvlači Vojinović.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ističe da bi razvijanje ovog projekta bilo izuzetno dobro za Srbiju.

Ovakva tehnika binam pomogla u lociranju bilo čega u trenutku kada GPS „zakaže“. Takođe, ove letelice imaju odličnu mogućnost lociranja pri lošim vemenskim prilikama. Zbog takvih predispozicija, pomogle bi nam i u bezbednosno-informativnom smislu. Nadam se da će se ova ideja realizovati, jer sa ovakvim sistemom bili bi smo superiorni u regionu- zaključuje Petrić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Tango siks)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.