NACIONALNA GARDA OHAJA STIŽE U SRBIJU! Vežbaće sa najboljim pripadnicima Vojske Srbije (FOTO)
Foto: preentscreen

ZAJEDNIČKE VEŽBE

NACIONALNA GARDA OHAJA STIŽE U SRBIJU! Vežbaće sa najboljim pripadnicima Vojske Srbije (FOTO)

Unapređuje se saradnja Amerikanaca i srpske vojske

Objavljeno:

Kada smo započeli partnerstvo, inicijalno je to bila vojna saradnja i ona je i dalje primarni fokus, ali počinjemo da pronalazimo načine da je razvijemo u civilna partnerstva, izjavio je general-major Mark Bartman, koji će predvoditi delegaciju Nacionalne garde Ohaja, koja 3. septembra dolazi u tradicionalnu godišnju posetu Srbiji.

Saradnja, koja traje već 12 godina, ove jeseni treba da dobije novu dimenziju.

General-major Mark Bartman je sa Nacionalnom gardom Ohaja bio u Srbiji više puta. Tokom predstojeće posete, pridružiće mu se i civilni zvaničnici iz ove američke savezne države, prenosi „Glas Amerike“.

Bartman navodi da je priča o početku nalaženja načina da se razviju civilna partnerstva počela pre dve godine, kada je obeležavana 10. godišnjica saradnje i kada je ambasador Srbije Đerđ Matković posetio Ohajo.

„Tako da kada budemo dolazili u posetu u septembru povodom bratimljenja tog grada sa Kraljevom, sa nama će biti i gradonačelnica Saut Juklida. Verujem da će to biti jedinstvena prilika da uradimo nešto u vezi sa tim“, kaže Bartman, prenosi VOA.

Komandant Nacionalne garde Ohaja
Komandant Nacionalne garde Ohaja foto: prentscreen

Komandant Nacionalne garde Ohaja ističe da će najbolja prilika za civilnu saradnju biti u oblasti obrazovanja, poljoprivrede i kulturne razmene, prenosi Tanjug.

„Imamo oko 11 miliona stanovnika u Ohaju i mnogo univerziteta. Imam odličan odnos sa kancelarom, koji je kao i ja član guvernerovog kabineta, tako da razgovaramo s njima o proširenju tih veza“, naveo je on.

Grb vazdušnih snaga vojske SAD
Grb vazdušnih snaga vojske SAD foto: prentscreen

„Ohajo Stejt je na neki način vodeći univerzitet, najveći u državi, tako da je prirodno početi s njim, ali trebalo bi da budemo u mogućnosti da to proširimo na svaki univerzitet zainteresovan za takvu saradnju, a mislim da bi to bilo odlično“, istakao je Bartman.

On kaže da je uzbuđen zbog dolaska u Srbiju, između ostalog i zbog toga što u poslednje dve godine nije prisustvovao ceremoniji promocije podoficira, koja se tradicionalno dešava u vreme posete delegacije iz Ohaja, a raduje se i nastavku izuzetno uspešne vojne saradnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.