BATUT: Od virusa Zapadnog Nila preminule JOŠ ČETIRI OSOBE! Ovo je PROSEČNA STAROST ZARAŽENIH
Foto: Shutterstock

užas!

BATUT: Od virusa Zapadnog Nila preminule JOŠ ČETIRI OSOBE! Ovo je PROSEČNA STAROST ZARAŽENIH

Od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, do sada je u našoj zemlji registrovano 159 obolelih.

Objavljeno:

Četiri osobe su umrle od posledica groznice Zapadnog Nila u Srbiji u poslednjih nedelju dana, što je ukupno 15 smrtnih slučajeva od početka ove godine, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, do sada je u našoj zemlji registrovano 159 obolelih.

Prosečna starost osoba kod kojih je ove godine utvrđena infekcija ovim virusom je 62 godine, a među umrlima 75 godina, kažu u "Batutu".

Najviše obolelih je u Beogradu (78), Južnobačkom (29), Južnobanatskom okrugu (26), Zapadnobackom (6), Podunavskom (6), Sremskom (4), Srednjebanatskom (3), Braničevskom (3), Severnobanatskom (2), Kolubarskom (1), Mačvanskom (1).

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović pozvala je građane da primene lične i zaštitne mere i da poštuju preporuke koje se odnose na zaštitu od uboda komaraca.

"Potrebno je pre svega izbegavati šetnje pored reke, kroz šume, travnate površine i parkove, naročito u sumrak i u ranim jutarnjim satima, jer su to periodi najjače aktivnosti komaraca", rekla je Jovanović za Tanjug i istakla da su mere zaštite dovoljne da se na najadekavatniji način suzbije bilo kakav rizik koji se odnosi na prenošenje i infekciju virusom Zapadnog Nila.

Preporučuje da se što više boravi u klimatizovanim prostorijama dok traje toplo vreme, da se izbegava šetnja po vlažnim terenima, kao i postavljanje mrežica na prozorima i nošenje odgovarajuće garderobe tokom boravka u prirodi.

"Naš zadatak je da se zaštitimo. Nema mesta panici", kaže Jovanović i navodi da mere zastite naročito treba da primene ljudi sa hroničnim oboljenjima, kao što su dijabetes i hipertenzija.

Objasnila je da klinička manifestacija virusa Zapadnog Nila najčešće prolazi bez većih simptoma, ali kada je u pitanju neuroinvazivno stanje, onda se radi o prilično alarmantnoj situaciji jer osoba oseća slabost, ima ukočen vrat i javlja se veoma često konfuzija.

"U tom slučaju je neophodno javiti se lekaru. Inače, 80 odsto naših građana jednostavno bude u situaciji da doživi infekciju, ali bez kliničnih znakova i manifestacija", napominje Jovanović.

Trentuna epidemiološka situacija i kada je reč o zaraženim komarcima i potvrdi prisustva virusa Zapadnog Nila bili su, kaže, karakteristika našeg podneblja i 2013. godine.

"Prema zaključcima stručnjaka, veoma često se u ciklusima od po pet godina ovakve epidemijske pojave javljaju. Mi nemamo epidemiju, ali apelujemo na sve građane da primene lične zaštitne mere", rekla je Jovanović i podsetila da je 2013. u Srbiji 303 osobe obolelo od ovog virusa, od kojih je 35 bilo sa smrtnim ishodom.

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba, navedeno je na sajtu "Batuta".

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboleli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše obolelih prijavljuje tokom avgusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovan je 273 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Hrvatskoj, dok je devet pacijenata umrlo.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.