Marta (11) se u aprilu požalila na glavobolje, a sada se LEKARI BORE ZA NJEN ŽIVOT! Srbijo, pomozi da se ova devojčica probudi iz kome i OPET UGLEDA SVOJU PORODICU! (FOTO)
Foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić

apel!

Marta (11) se u aprilu požalila na glavobolje, a sada se LEKARI BORE ZA NJEN ŽIVOT! Srbijo, pomozi da se ova devojčica probudi iz kome i OPET UGLEDA SVOJU PORODICU! (FOTO)

Učiteljica je zvala roditelje da dođu po Martu u školu jer od glavobolje nije mogla da prati nastavu. Usledio horor za čitavu porodicu, koji još traje!

Objavljeno:

Lekari Instituta za majku i dete u Beogradu bore se za život male Marte Mirković (11), kojoj je sreća okrenula leđa u aprilu ove godine.

Ova prelepa devojčica je u martu proslavila rođendan, a samo mesec dana kasnije počela je agonija sa zdravljem, koja joj je ugrozila život.

Kako pričaju njeni roditelji, Marta je početkom aprila počela da se žali na strašne glavobolje nakon buđenja i po odlasku u školu.

- Glavobolja bi u nekom periodu prestajala, ali bi ubrzo opet započinjala. Pošto nije bila sposobna da prati nastavu, po pozivu učiteljice a i njenom, odlazili smo u školu i vodili je kući - započinje priču njen tata Zoran.

Martu su naravno odmah odveli kod lekara, a odatle i na pregled kod neurologa u bolnicu u Tiršovoj.

"Zakazali su nam prvi pregled za 10. april, a potom i kotnrolni za početak maja. Rečeno nam je da obavimo očni pregled kod oftalmologa, i da vodimo dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolja u toku dana. Marta je ovaj dnevnik vodila sama, upisujući uredno sve promene u svoju svesku", kaže otac i dodaje da su 21. aprila uradili pregled očiju u dispanzeru.

"Doktorka je tad uočila otok očnog živca, a da bi potvrdila svoje pretpostavke zakazala nam je još jedan pregled na Očnoj klinici KCS, gde je Marti potvrđena dijagnoza otoka očnog živca", objašnjava otac i kaže da je tada počelo sve munjevito da se odvija.

"Isto veče ona je smeštena na dečije odeljenje Neurohirurške klinike KCS, stavljena joj je braunila i priključena je na infuziju. Narednih dana rađeni su brojni pregledi i analize, da bi joj 3. maja ugradili Šant sistem, kojim se reguliše normalan protok likvora, rasterećuje pritisak u glavi i otklanja bol."

Marta se od ove operacije oporavila posle nekoliko dana, a onda su usledile dodatne analize, kojima je Marti dijagnostifikovan Hemangioblastom gradus I - tumor na moždanom stablu.

Marti je potrebna pomoć
Marti je potrebna pomoć foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić

Već krajem maja Marta se ponovo našla u operacionoj sali, intervencija je trajala više od pet sati. Posle toga usledili su dani borbe.

Nakon operacije je intubirana i priključena na respirator, postavljena joj je sonda kroz koju je dobijala hranu. Sledećih dana oporavak je bio težak, ali je Marta ponovo smo snage i izvukla se.

Taman kada su pomislili da će sve biti u redu, Marta je 12 dana nakon operacije dobila krv u stolici.

"Zbog pada u krvnoj slici odmah je priključena na transfuziju. Pošto se stanje nije popravljalo, 7. juna je kolima Hitne pomoći prebačena na Institut za majku i dete gde su joj uradili gastroskopiju i otkrili dva čira, takozvana stres čira", kaže neutešan otac.

Narednih dana uz pomoć lekova i terapije stanje se malo popravilo, ali sedmog dana došlo je do obilnog krvarenja, da bi posle sazvanog konzilijuma lekara bilo odlučeno da se izvrši hitna intervencija. Martu su 15. juna uveče ponovo operisali i ugradili gastrostomu.

"Pošto je i ovu operaciju hrabro izdržala, ona je uz nesebičnu pomoć doktora, sestara i tehničara počela ubrzano da se oporavlja. Isključena je sa respiratora, krenula je da diše samo na masku sa kiseonikom... Počela je da guta vodu i čaj dat na kašicicu direktno u usta. Počela je da priča šapatom razumljivim govorom, a uz pomoć sestara je ustajala iz kreveta i pravi nekoliko koraka po sobi. Bila je svesna, orijentisana, komunikativna. Svi smo bili presrećni", kaže Zoran koji tada nije ni slutio da će sreća njegovoj mezimici ponovo okrenuti leđa.

Krajem juna lekari su odlučili da Martu ponovo prebace na NHK KCS i da je operišu, kako bi uklonili cevčicu iz stomaka. Hrabra devojčica je sve odlično podnela i probudila se nakon operacije i pričala, ali je počela da iskašljava tragove krvi. Lekari su rekli da je to posledica intubacije i da će sve biti uredu. Nažalost, već sledećeg jutra je počeo novi horor.

"Oko 5 sati ujutru Marta je doživela plućnu emboliju, došlo je do srčanog zastoja. Intubirali su je, priključili na respirator i reanimirali. Uspeli su samo da nateraju srce da radi, naša devojčica je pala u komu", kaže neutešan otac.

Krajem jula, devojčica je ponovo vraćena na Institu za majku i dete na Novom Beogradu gde se i dalje nalazi u teškom stanju, a njena porodica traži način da joj pomogne.

"Zbog nepostojanja medicinskih ustanova koje se bave stanjem kome u našoj zemlji, bili smo prinuđeni da potražimo pomoć u inostranstvu", kažu roditelji i mole sve dobre ljude da im pomognu u prikupljanju sredstava za njeno dalje lečenje.

"Molimo pomozite Marti da se probudi iz kome i ponovo vidi lica svojih mame, tate i brata."

Kako da pomognete Marti

Uplati na račune:

Dinarski: 160-511860-06

Devizni: 00-540-0002832.3

IBAN broj: RS35160005400002832303

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

SMS

Upiši 532 i pošalji SMS na 3030

Marti je potrebna pomoć
Marti je potrebna pomoć foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić

BONUS VIDEO:

Gostovanje Darka Zlojutra u emisiji "Svitanje" na RTV Pink

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.