GRUJIĆ JE MOŠTI CARA DUŠANA DRŽAO U KUĆI i svojim telom ih zaštitio od NATO bombi! Ovaj čudesni put prešle su ostaci najvećeg srpskog vladara (FOTO)
Foto: Wikipedia

mapa putovanja

GRUJIĆ JE MOŠTI CARA DUŠANA DRŽAO U KUĆI i svojim telom ih zaštitio od NATO bombi! Ovaj čudesni put prešle su ostaci najvećeg srpskog vladara (FOTO)

Car je posle smrti sahranjen je u svojoj zadužbini manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena

Objavljeno:

Veliki junak, vojskovođa i zakonodavac Stefan Dušan Nemanjić bio je mlad i u punoj snazi kad ga je zatekla iznenadna smrt.

Umro je 20. decembra 1355. godine, uzrok smrti nikad nije utvrđen iako se govorilo o trovanju, moždanom udaru i čak epilepsiji.

Dok ga jedni smatraju osvajačem, a drugi oslobodiocem jedno je sigurno - u trenutku smrti spremao se za osvajanje Carigrada, a upravo je njegova smrt promenila ceo tok istorije.

Ipak, najveći misterija obavijena je oko njegovih moštiju. Putanja njegovih ostataka od smrti do danas vrlo je zanimljiva, i ne tako poznata priča...

Posle Dušanove smrti nasledio ga je sin, car Uroš V, a Srpsko carstvo je postepeno počelo da se raspada. Car je posle smrti sahranjen je u svojoj zadužbini manastiru Svetih Arhanđela kod Prizrena.

Upravo su kosti ukopane u njegovoj zadužbini intrigirale istoričare, arheologe i enzuzijaste, sve dok srpski teolog i istoričar Radosav Grujić nije pronašao povelje Cara Dušana.

U njoj je pisalo da je car 1341. godine u klisuri hučne Bistrice pronašao staru crkvu Svetih arhanđela i na tom mestu podigao novu veliku crkvu vojvodama nebeskih sila i čudotvoraca.

foto: Filip Plavčić

Tako je Grujić krenuo na avanturu života, jer, ona je to zaista i bila.

U to vreme nedaleko od Prizrena harale su albanske i bugarske bande.

To hrabrog Grujića nije omelo u nameri da ode po mošti Dušana Silnog.

Avantura Radoslava Grujića
Avantura Radoslava Grujića foto: spc.rs

Posle turskog razaranja u 16. veku inače od građevina Svetih arhanđela nije ostalo gotovo ništa, a Grujić je po ruševinama tražio večni dom najvećeg srpskog cara.

Crkva svetih Arhanđela totalno razorena
Crkva svetih Arhanđela totalno razorena foto: Filip Plavčić

Upravo su zahvaljujući čeličnoj volji ovog čoveka ostaci cara Dušana ugledali svetlost dana.

Godine 1927. vršena su arheološka iskopavanja na lokalitetu manastira, u jugozapadnom delu crkve je nađen mermerni grob za koji je ustanovljeno da je carev.

Grob cara Dušana
Grob cara Dušana foto: Filip Plavčić

U grobu su pronađene ispreturane kosti. Iako je grob bio opljačkan, iz njega nije odneto ono najvažnije - mošti srpskog vladara.

Grob cara Dušana
Grob cara Dušana foto: Filip Plavčić

Niko nije znao šta se tačno sa moštima dogodilo, a godine su prolazile.

Grujić je, kako se kasnije saznalo vrativši se u Beograd, ostatke cara Dušana - poneo sa sobom.

Priča se da ih je Grujić čuvao na najneobičnijim mestima jer je strahovao da ne budu uništene ili ukradene.

Postoji i priča da je 1941. godine tokom bombardovanja Beograda Grujić legao preko sanduka da bi svojim telom zaštitio ostatke poslednjeg srpskog cara.

Kosti su kasnije prenete u kapelu Patrijaršije i skrivane su u tajnosti od tadašnjih vlasti.

U miru car Dušan počiva tek od 1968. godine kad su njegove mošti prenete u crkvu svetog Marka u Beogradu, gde se nalaze i danas.

Sarkofag cara Dušana u crkvi svetog Marka
Sarkofag cara Dušana u crkvi svetog Marka foto: Profimedia

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.