OTVORILI SMO VRATA ZGRADE U KOJOJ SU ŽIVELI DESANKA MAKSIMOVIĆ I BRANKO ČOPIĆ! Pored ovog ulaza prolazite svakodnevno i ni ne slutite kakvu priču krije (FOTO)
Foto: Pavle Kunovčić

DA LI STE ZNALI?

OTVORILI SMO VRATA ZGRADE U KOJOJ SU ŽIVELI DESANKA MAKSIMOVIĆ I BRANKO ČOPIĆ! Pored ovog ulaza prolazite svakodnevno i ni ne slutite kakvu priču krije (FOTO)

Onaj ko poželi da prošeta ulicom Kralja Milana u srcu Beograda može da zastane kod broja 23

Objavljeno: 11:47h
Jelena Čabović

Glavni grad naše zemlje nije poznat samo po noćnom životu i lepim ženama. On asocira i na srpsku književnost.

Beograd je grad u kojem je u nekom trenutku živela i stvarala većina naših pisaca, a čije kuće su skrivene baš kao i njihova poezija.

Teško je poverovati da su svi oni svojevremeno hodali ulicama Beograda, vozili se tramvajem u krugu dvojke ili ispijali kafe na Trgu Republike. Još manje je poznato u koja četiri zida su njihova velika dela nastajala.

Ulaz u zgradu u ulici Kralja Milana 23
Ulaz u zgradu u ulici Kralja Milana 23 foto: Pavle Kunovčić

Onaj ko poželi da prošeta ulicom Kralja Milana u srcu Beograda može da zastane kod broja 23. Upravo u toj zgradi živeli su naši znameniti književnici i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti - Desanka Maksimović i Branko Ćopić.

foto: Pavle Kunovčić

Poznato je i to da je Branko Ćopić živeo na četvrtom spratu u stanu broj osam, a Desanka sprat iznad, na petom u stanu broj deset.

foto: Pavle Kunovčić

Želeći da porazgovaramo sa nekim od stranara ove zgrade u centru Beograda, pozvonili smo na gotovo sva vrata, ali nam niko nije otvorio sem jedne stanarke koja nije žele da fotografiše. Ipak, kratko je napomenula da je Desanku i Branka sretala samo na hodniku kao i da su se najljubaznije pozdravljali sa zdravo-zdravo, bez upuštanja u dublje razgovore.

Dvoje književnika je tokom druge polovine prošlog veka vreme provodilo na zajedničkim putovanjima po čitavoj Jugoslaviji obilazeći škole, biblioteke i kulturne ustanove gde su sa ostalim poznatim književnicima, predstavljali deci svoje stvaralaštvo, a osim toga " delili su isti krov".

foto: Pavle Kunovčić

Njihova druženja okončala su se onog dana kada je Branko skočio sa mosta Bratstva jedinstva 26. marta 1984.godine.

Devet godina kasnije preminula je i Desanka Maksimović, 11. februara 1993. godine.

foto: Pavle Kunovčić

Narodna biblioteka Srbije osnovala je Zadužbinu Desanke Maksimović 19. marta 1993. godine, dok je Zadužbina Branka Ćopića osnovana je voljom Brankove supruge dr Bogdanke Ilić-Ćopić 1989. godine. i to u stanu gde je Branko Ćopić živeo od 1972-1984. godine u ulici Kralja Milana broj 23.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.