DA LI NAS VRUĆINČINE PRETVARAJU U NERVOZNE PSIHOTIKE? Dok sunce prži kao ludo, u nama se dešavaju ozbiljne psihičke promene!
Foto: Profimedia, Stock

SUNČAN DAN NIJE DOVOLJAN ZA RASPOLOŽENJE

DA LI NAS VRUĆINČINE PRETVARAJU U NERVOZNE PSIHOTIKE? Dok sunce prži kao ludo, u nama se dešavaju ozbiljne psihičke promene!

Naš organizam doživljava šok kakvog nismo svesni

Objavljeno:

Sve je više ljudi koji zbog vremenskih prilika imaju problema sa koncentracijom, nervozni su ili imaju neke ozbiljne zdravstvene tegobe.

Poznato je da se bolje osećamo kada je vreme vedro i sunčano, ali nagle promene temperature i vremenskih prilika svakako će ostaviti traga na psihofizičko zdravlje starih i bolesnih, ali i mladih i zdravih ljudi.

Iako sunčano vreme dokazano poboljšava raspoloženje kod zdravih ljudi, ipak, s druge strane, velike vrućine imaju potpuno suprotan efekat na ljude sklone depresivnim mislima.

foto: Pixabay.com

Koordinator Hitne pomoći doktor Đorđe Paramentić rekao je za naš portal na koji način visoke temperature utiču na psihu ljudi.

Depresivne osobe tj. osobe koje depresivno razmišljaju, njih bilo koji vid lepih stvari još više deprimira i oni sa lepim stvarima ne mogu da se izbore. Kada je u njihovoj okolini mračno, onda je njima lakše jer se ne osećaju samim i jednostavno misle da nisu samo oni ti koji ne mogu da se izbore sa depresivnim mislima ,već postoji neko kome je takođe teško. U slučaju kada kreće lepše vreme, kao što su proleće i leto, njima to najviše smeta i tada dolaze najviše do izražaja njihove depresivne misli. Tada ponavljaju: " svima je lepo, meni nije, eto oni uživaju , ja ne uživam"- započinje priču doktor.

foto: Zorana Jevtić

On dodaje da visoke temperature ne utiču samo na depresivne i starije osobe, već objašnjava i kako zdrave osobe da sačuvaju svoje zdrave na visokim teperaturama:

Nije dovoljno samo da bude lep i sunčan dan, već je važno i kakva je vlažnost vazduha i kakva je atmosferski pritisak, a naš organizam zbog povišenog atmosferskog pritiska dosta trpi. Dolazi do promene i u našem telu. Sve što iskače iz normale i nama smeta. Omamljeni smo, prosto. Najveći udar je na krvotok koji najteže doživljava promene. Vrućine utiču i na koji način i kojom brzinom će krv stići do organizma.

Doktor je građane savetovao i da se klone sunca od 11-17 časova, ali i istakao ono najbitnije po njemu:

Najbolje je naći prirodnu hladovinu, bez rashladnih uređaja. Na primer uz reku ili otići u neku šumu. Svi prave grešku kada na radnom mestu ili u svojim kućama uključe klimu na 20 stepeni, a onda izađu na ulicu gde je plus 40 stepeni i tada dožive najveći šok. E, upravo to slabi naš imuni sistem. Naš organizam u tom trenutku mnogo trpi i doživljava ogroman stres kakvog nismo svesni. Virusi su stalno prisutni, a mi umesto da se borimo mi uništavamo naš imuni sistem tim drastičnim toploto-hladnim razlikama. Jer jedina razliku koju možemo da napravimo je najviše pet stepeni . Mi umaramo naš organizam kada izađeno iz hladne u toplu prostoriju, šetimo ga i on kasnije nema dovoljno snage da se izbori sa drugim stvarima - zaključio je Đorđe Paramentić doktor Hitne pomoći, od koga usput saznajemo da se za savet, ovih dana, najviše javljaju upravo depresivne osobe.

Svakog dana barem pola sata prošetajte pored reke ili u nekoj šumi, parku. Tako ćete se najlakše uskladiti sa godišnjim dobom. Od vremenskih uslova ne treba da bežite, čak iako poželite da se rashladite, nikad nemojte stati ispred ventilatora ili ispod mlaza klima-uređaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.