PAPIR VIŠE NIKOME NIJE BITAN: U Srbiji i svetu sve više razvedenih nego sklopljenih brakova! RAZLOGE STE VEĆ ČULI
Prema podacima RZZS stanovnici Srbije sve kasnije stupaju u brak, nego što je to bilo ranije npr, pedesetih godina prošlog veka, Foto: Stock, Ilustracija

ko je kriv?

PAPIR VIŠE NIKOME NIJE BITAN: U Srbiji i svetu sve više razvedenih nego sklopljenih brakova! RAZLOGE STE VEĆ ČULI

Prema zvaničnoj statistici broj razvedenih je porastao za 2,4%

Objavljeno:

Poslednjih godina svedoci smo neslavne statiske koja govori o tome da je brak kao institucija sve manje na ceni i kao i da se olako stupa u bračnu zajednicu, a još lakše izlazi iz nje.

Svako do nas je do sada čuo da se neko iz njegove okoline razvodi ili je u medijima čuo informaciju da se "slavni par razvodi nakon samo nekoliko meseci braka zbog nepomirljivih razlika u karakteru".

Republički zavod za statistiku saopštio je da je u 2017. godini zaključeno 0,4 odsto više brakova nego u 2016. godini, odnosno 36.047 registrovanih brakova, dok je za 2,4 odsto više razvedenih brakova nego u 2016. godini, ili 9.262. braka.

U saopštenju se mogu naći osnovni pokazatelji za period 2012-2017. godine.

Statistika zaključenih brakova obuhvata brakove koji su zaključeni prema važećim zakonskim propisima o zaključenju braka
Statistika zaključenih brakova obuhvata brakove koji su zaključeni prema važećim zakonskim propisima o zaključenju braka foto: Printscreen / uspješnažena.com

Svi relevantni pokazatelji izračunati su na osnovu starosti mladoženje i neveste, ranijem bračnom statusu, ekonomskoj aktivnosti, školskoj spremi i nacionalnosti, starosti muža i žene, trajanju braka, broju izdržavane dece i prema kome su deca dodeljena posle razvoda braka.

Statistika zaključenih brakova obuhvata brakove koji su zaključeni prema važećim zakonskim propisima o zaključenju braka, a koji su upisani u matičnu knjigu venčanih.

Prema podacima RZZS stanovnici Srbije sve kasnije stupaju u brak, nego što je to bilo ranije npr, pedesetih godina prošlog veka.

Prosečna starost mladenaca pri stupanju u brak je tek nešto veća nego ranije, pa tako danas mlada ima 28,2 godine, a mladoženja 31,2.

U proseku, muškarac u Srbiji se u svojoj 43 godini odlučuje na razvod, a žena u 40-oj godini života.

Najviše raskinutih brakova bilo je na severu naše zemlje - 5.511.

Od ukupno 9.046 godina prekinutih brakova 2016, najveći broj završen je posle samo jedne do četiri godine braka - 2.050. Najmanja stopa razvoda je u prvoj godini braka (390 razvoda), a mali broj razvoda dešava se i između 20. i 24. godine braka (943 razvoda).

Brak u Srbiji u proseku traje 13,3 godina, a najveći broj razvedenih parova nema decu - 4.045. Zatim slede razvedeni parovi koji imaju jedno dete (2.537), parovi sa dvoje dece (1.992), dok je broj razvedenih parova koji imaju šestoro dece bio tri, a toliko je i razvedenih koji imaju sedmoro i više dece.

Deca su u 40 odsto tih slučajeva dodeljena ženi, u 7,5 odsto mužu, a starateljstvo se deli u 7,1 odsto slučajeva.

Sve ovo su samo brojke koje ne objašnjavaju ono najbitnije, a to je motiv za izlazak iz bračne zajednice kao i poimanje braka kao "zavet do kraja života", a ponajmanje govori o fenomenu "olakog stupanja u bračnu zajednicu".

Psihijatar prof.doktor Jovan Marić za naš portal rekao je zbog čega mladi olako stupaju u bračnu zajednicu kao i zbog čega dolazi do "kraha braka".

- Pre svega, sve manje brakova se sklapa u Srbiji i svetu, a sve više se mladi parovi odlučuju na život u vanbračnoj zajednici, jer za nijh brak na papiru nema neki značaj. Odlazak kod matičara njima predstavlja samo potpisivanje običnog papira gde im društvo potvrđuje da se vole, što je po malo glupo - započinje priču ugledni psihijatar i dodaje da je brak kao institucija za mlade prihvatljiv samo ukoliko je buduća mlada trudna, pa mladi smatraju da je bolje dete vaspitavati u zajednici sa oba roditelja, a popisivanjem rešavaju određene pravne norme.

S druge strane doktor Marić objašnjava na vrlo sažet način realne razloge za sklapanje i razvod braka:

- Upoznavanje putem društvenih mreža se partner idealizuje na distanci, pa kada prođe određni vremenski period partneri shvate da oboje nisu onakvi za šta su se predstavljali. Preko društvenih mreža ste nešto samo izmaštali, ali u realnosti ste dovedeni u zabludu i to shvatite tek onda kada stupite u brak i onda dolazi do razočarenja. Često se stupa u brak iz zaljubljenosti što je vrlo pogrešno. Mladi srljaju u brak iz kratke veze i zaljubljnosti. Zatim, kada uzmemo u obzir statistiku koja govori da ženske osobe stupaju u brak u 28 i 30 godini, žensku osobu u tim godinama hvata panika hoće li se udati i ostvariti kao majka jer njen biološki sat polako otkucava , pa su žene često inicjatori braka upravo iz tih razloga i tada upravo, prave pogrešan izbor kada je partner u pitanju - razjašnjava on i potvrđuje da u medicinskoj literaturi ženska osoba između 23 i 25 godine najidelanija za rađanje, dok se žena preko 28 godina tretira u stručnoj literaturi kao "starija prvorotkinja". Žene obično imaju tu crtu da menjaju partnera, ali kada shvate posle nekoliko godina braka da ipak, svog partnera ne mogu da promene, one odustanu i izlaze iz bračne zajednice i kažu sebi " pa , dobro, nešto sam uradila udala se, roditala dete, razvešu se sada, nije tako strašno".

U svetu se parovi sve češće razvode u 50-im i 60-im godinama nakon  30 ili 40 godina braka
U svetu se parovi sve češće razvode u 50-im i 60-im godinama nakon 30 ili 40 godina braka foto: Profimedia

Iako literatura kaže jedno, doktor ipak ima utehu za žene preko 30 godina:

Vremena se menjaju. Žene sada više vežbaju i vode računa o sebi, češće posećuju ginekolga i edukovanije su u tom smislu. Nema razloga za brigu dokle god medicina napreduje.

I statistika u Srbiji, ali u svetu, pokazuje da se parovi sve češće razvode u 50-im i 60-im godinama nakon 30 ili 40 godina braka. I tada su žene inicijatori razvoda braka. Jer, žene imaju po prirodi u sebi mnogo više empatije. U smislu, brinu o deci, supružnicima. Kada deca stasaju i odu svako svojim putem, tada žene kažu suprugu: "ja tebi više neću da perem, čistim i kuvam, nemam zbog koga da te trpim vriše, razveščemo se" - tvrdi doktor Marić i zaključuje da su žene glavni inicijatori i sklapanja braka i razvoda istog.

BONUS VIDEO:

(J.Č)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.