SUTRA JE PREOBRAŽENJE! Mnogi ne znaju SKRIVENU PORUKU koja stoji iza ovog praznika, od sutra NE SMETE da radite JEDNU STVAR!
Foto: Wikipedia Commons

veoma važno

SUTRA JE PREOBRAŽENJE! Mnogi ne znaju SKRIVENU PORUKU koja stoji iza ovog praznika, od sutra NE SMETE da radite JEDNU STVAR!

Sutra se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Veoma važno je postiti na Preobraženje

Objavljeno:

Preobraženje Gospodnje se slavi kao jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Na ovaj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

U crkvi se osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu.

Ovaj praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Nije teško shvatiti svrhu Preobraženja.

Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: "Svi ćete se pokolebati".

Iako im je nekoliko puta govorio o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da "Sin čovečji mora mnogo trpeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti posle tri dana".

Trebalo je i sam Bog da se javi kako bi učvrstio veru učenika u Hristovo Božanstvo. Nebo se otvorilo i začuo se glas: "Ovo je Sin moj, Izabranik. Njega slušajte". Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao letnje Bogojavljenje.

foto: Fonet

Tri učenika bili su svedoci kasnijeg Hristovog poniženja i mučenja. Nisu izgubili veru, iako je izgledalo da je Bog napustio Hrista.

Ipak, Petar ga se u strahu odrekao, ali je nakon toga gorko zaplakao, jer je znao koga se odrekao. Shvatili su da tako mora da bude. Setili su se njegovih reči: "Kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude k sebi privući".

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

U narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava. Kako se veruje, u otvorenim vodama, rekama i moru, ne treba se više kupati. Neke porodice danas slave krsnu slavu.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.