MASOVNO GAŠENJE ŠKOLA U SRBIJI: Malo učenika, skupocena administracija!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

spajanje škola

MASOVNO GAŠENJE ŠKOLA U SRBIJI: Malo učenika, skupocena administracija!

S gašenjem ovih škola nestaće i imena velikana po kojima su bile nazvane

Objavljeno:

Stupce u novinskim člancima poslednja dva dana puni sudbina 14 srednjih škola iz Kragujevca, Nove Varoši, Niša, Kuršumlije, Babušnice i Kladova, koje od septembra više neće da rade. Umesto njih biće formirano sedam obrazovnih ustanova.

Ove promene zvanično je usvojila Vlada Srbije.

Naime, odlukom Vlade u Kragujevcu su ugušene Politehnička i Druga tehnička škola i formirana Srednja tehnička škola. U Novoj Varoši od septembra neće biti Gimnazije "Pivo Karamatijević" i Tehničke škole, a umesto njih đaci će ići u jednu, sa zvaničnim nazivom - Srednja škola.

U Nišu će od dve tehničke škole ("Milutin Milanković" i "12. oktobar") biti formirana jedna - Tehnička škola. U Kuršumliji su zvanično ugašene čak četiri škole - dve lokalne i dve koje su svojevremeno izmeštene iz Podujeva, a radile su u ovom gradu. Spajanjem dve gimnazije formirana je Kuršumlijsko-podujevska gimnazija, a od Ekonomske škole i Tehničke škole "Đuro Đaković" iz Podujeva, izmeštene u Kuršumliju, formirana je Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola. U Kladovu je spajanjem Srednje škole "Sveti Sava" i Tehničke nastala Srednja škola. Neće više biti ni Gimnazije "Vuk Karadžić" i Tehničke škole u Babušnici, a umesto njih đaci će ići u novu - Srednju školu.

Sa gašenjem ovih škola nestaće i imena velikana po kojima su bile nazvane, odnosno table sa njihov imenima biće skinuta sa ovih škola. Među njima je ime slavnog Novovarošana slikara Piva Matijevića, u Babušnici Vuka Karadžića, u Nišu Milutina Milankovića, a u Kladovu Svetog Save.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u nadi da ćemo saznati šta će biti sa radnicima ovih ustanova, koji će da postanu tehnološki višak smanjenjem broja škola, kao i koji je razlog za ovakvu odluku Vlade Srbije, no do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Kako pišu pojedini mediji ova praksa "spajanja" biće primenjivana, od 2019./2020. godine i na osnovne škole. Tu mrežu osnovnih škola moraće da predlože lokalne samouprave, dok će srednjim školama da se bavi Ministarstvo prosvete. Lokalne samouprave predlog plana mreže škola treba da dostave do marta sledeće godine.

Kako saznajemo, najavljeno je i spajanje osnovnih sa srednjim školama tamo gde je broj učenika mali, a administracija skupocena.

Ovim povodom oglasio se ministar Šarčević objašnjavajući kako ukoliko sindikati sve urade kako treba, najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao. Dodao je još i da učenici neće trpeti zbog racionalizacije mreže škola, već da će samo pojedini direktori postati tehnološki višak.

On je ponovio da je njegov cilj ono što je obećao na početku svog mandata, a to je da se uvede sistem kvaliteta rada i dodao da za početak postoji lakši metod da se razvrsta ko radi bolje, a ko lošije, a to su prosvetna zvanja.

Kada je reč o racionalizaciji mreže škola, Šarčević je kazao da ona ima zadatak da odražava potrebe stvarnosti i da Beograd danas ne može da ima 11 mašinskih škola, kao u vreme kada je mašinska industrija u glavnom gradu zapošljavala 29.000 mašinskih radnika.

- Ako imate u Apatinu srednju tehničku školu sa 700 đaka, i drugu tehničku školu sa 40 đaka, kakav je problem da oni pređu u veću školu. Pitanje je samo da li treba dva direktora, ja mislim da ne treba - naveo je Šarčević.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.