DA LI JE TITO ZAISTA NAREĐIVAO STRELJANJE SRBA? Na društvenim mrežama vodi se rat o autentičnosti ovog dokumenta (FOTO)
Foto: Profimedia

izazvao buru

DA LI JE TITO ZAISTA NAREĐIVAO STRELJANJE SRBA? Na društvenim mrežama vodi se rat o autentičnosti ovog dokumenta (FOTO)

Niški istoričar i portparol Istorijskog arhiva u Nišu, Boban Janković, tvrdi da je ovaj dokument falsifikat

Objavljeno:

Dokument Arhiva Srbije u kome vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Josip Broz Tito naređuje streljanje srpskih domaćina i selidbu industrijskih postrojenja, izazvao je žešću polemiku na društvenim mrežama. U ovom dokumentu navodno Tito naređuje da se prema delu srpskog naroda "naročito strogo postupa" jer izražava vernost monarhiji čiji su članovi tada bili u Londonu.

U dokumentu pod brojem 2868 se navodi da se prema četničkim jedinicama nema milosti. U ovom dokumentu piše:

foto: SPO

Glavnom štabu NOV i PO Srbije

Kada budemo ušli u Srbiju, postreljati ćemo sve kulake i domaćine, a naročito sve industrijalce. Imovinu velikosrpske buržoazije, poglavito industrijske objekte i tvornice ćemo prenjeti u Hrvatsku i Sloveniju.

Naređujem osobito strogo ponašanje prema srpskom narodu koji je u više navrata pokazao neposluh i odanost monarhiji, koju mi želimo iskoreniti.

Posebno skrećem pažnju drugovima iz PO Srbije da deluju oštro i bez sentimenta prema svojim rođacima i prijateljima jer opći cilj iznad svih naših emocija. Dapače, drugovi iz PO Srbije moraju pokazati veću strogost od drugih.

Prema pripadnicima JVuO i četničkim jedinicama ne pokazivati nikakvu milost.

Smrt fašizmu Sloboda narodu!

Niški istoričar i portparol Istorijskog arhiva u Nišu, Boban Janković tvrdi da je ovaj dokument falsifikat.

foto: Profimedia, Na fotografiji: Josip Broz Tito

- U Arhivu Srbije zaista postoji dokument pod brojem 2868, ali je potpuno druge sadržine. Nema veze sa ovakvim naređenjem. Drugo, ovakva naredba nikada ne bi ostala kao pisani trag. Iako mi znamo danas da su se takve stvari sprovodile, niko tada nije bio toliko naivan da to zavede u arhivu. Ovaj dokument prvi put vidim, ali jasno je i da Tito nešto ovako i na taj način nikada ne bi izdiktirao. Danas se mnoge od takvih stvari falsifikuju. Na primer, ja na poslu imam prazne hartije iz 1933. godine pa i kasnije,a u Bugarskoj se može za neveliki novac kupiti koji god želite pečat iz nacističke Nemačke i Gestapoa tako da to svako može da falsifikuje - objašnjava Janković.

Ovaj dokument je pojedinim medijima dostavio Gradski odbor Srpskog pokreta obnove koji je zatražio pritom da se sva imena ulica u gradu koja nose imena partizanskih heroja uklone i da se ulice preimenuju.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.