DVA AVIONA SU BILA PREBLIZU NA AERODROMU U BEOGRADU! Suspendovan kontrolor letenja, čeka se dalja ODLUKA!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

VAN PROCEDURE

DVA AVIONA SU BILA PREBLIZU NA AERODROMU U BEOGRADU! Suspendovan kontrolor letenja, čeka se dalja ODLUKA!

Direktorat će, dodaje, nakon izveštaja procenjivača i instruktora Kontrole letenja doneti odluku da li suspenzija ostaje na snazi ili se ukida

Objavljeno:

Inspekcijskim nadzorom koji je izvršio Direktorat civilnog vazduhoplovstva utvrđeno da je došlo do kršenja određenih procedura, ali uveravaju da nedavni događaj, kada su se dva aviona našla na nepropisnoj udaljenosti, nije bio toliko ozbiljan kao što se piše u medijima, kažu u Direktoratu.

Dva aviona - avion Montenegroerlajnsa na komercijalnom letu i jedan manji avion pajper, koji je radio aviotretiranje iz vazduha - bila su bliže jedan drugom nego što je propisano i zbog propusta jednog kontrolora letenja nije izdata informacija jednom i drugom pilotu o prisutnosti jednog i drugog na aerodromu Beograd.

"Direktorat je rešenjem naredio suspenziju dozvole kontrolora letenja i, takođe, naložio je da SMATS izvrši vanrednu procenu znanja tog kontrolora sa ciljem da se utvrdi da li on, posle tog događaja, i dalje ispunjava određene kvalifikacije za dalji rad na tom poslu", rekao je načelnik Sektora za upravljanje vazdušnim saobraćajem i licenciranje kontrolora letenja Žarko Katančević.

Direktorat će, dodaje, nakon izveštaja procenjivača i instruktora Kontrole letenja doneti odluku da li suspenzija ostaje na snazi ili se ukida.

"Očekujemo u narednim danima da dobijemo takav izveštaj, kao i izveštaj Kontrole letenja o celokupunom događaju koji se desio nedavno, ali uveravam vas da događaj nije tako ozbiljan kao što je navedeno u medijima i da nije moglo da dođe do sudara", kaže Katančević.

Objasnio je da je Direktorat regulatorno i nadzorno telo i kao takvo ono izdaje sertifikate, odnosno dozvole za rad centrima za obuku vazduhoplovnog osoblja, u kojima se obučavaju kontrolori letenja.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.