Imaju samo desetke u indeksu i već im se isplatilo: Ovo su najbolji studenti medicine i farmacije u Srbiji! (FOTO)

Mladi odlikaši

Imaju samo desetke u indeksu i već im se isplatilo: Ovo su najbolji studenti medicine i farmacije u Srbiji! (FOTO)

Dodela godišnjih stipendija studentima i srednjoškolcima deo je nacionalne kampanje koju Hemofarm Fondacija sprovodi već 20 godina, a sad su izabrani novi stipendisti
Objavljeno: 29.01.2016. 10:18h
Studenti medicine i farmacije podelili su svoja iskustva studiranja u Srbiji u atmosferi masovnog odlaska mladih lekara i farmaceuta iz zemlje. Šta ih pokreće da budu odlikaši kada se zna da je prosečna plata lekara u Srbiji 600 evra? Odakle snaga da se nižu desetke u indeksu iako nisu sigurni hoće li ovoj zemlji biti potrebni i koliko će stažirati pre nego što postanu ravnopravni zaposleni lekari. 

Bez stipendije je nemoguće: Ovo su iskustva Hemofarmovih stipendista! (FOTO)

Osim bezrezervne podrške roditelja postoje institucije i fondacije koje ulaganje u znanje i mlade studente, vide kao najbolju investiciju i najvažniji resurs koji ova zemlja ima. Ovih deset studenata medicine i farmacije sa Univerziteta u Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici i Beogradu dobilo je stipendije od Hemofarm Fondacije kao priznanje za dosadašnje rezultate i podstrek da na putu humanosti i znanja ne posustanu.  

Svaka čast: Prikupljeno 600 čepova za Udruženje paraplegičara Banata

Dodela godišnjih stipendija studentima i srednjoškolcima je deo nacionalne kampanje "SVIM SRCEM ZA MLADE" koju Hemofarm Fondacija sprovodi već 20 godina. U poslednjih 13 godina, Hemofarm Fondacija donirala je više od 4,3 miliona evra za oko 3.180 stipendija. Pročitajte šta kažu ovogodišnji mladi stipendisti:

Promo


- Od stipendije plaćam rate za apsolventsku ekskurziju za sestru bliznakinju i mene.  Ako roditelji nemaju neka normalna primanja, ili student nema stipendiju, ili ako pak ne radi, neće moći da studira... S druge strane, ako studira teži fakultet, on ne može da radi, nemoguće je. Država nas školuje, a kada diplomiramo, ona nas pusti da odemo i da lečimo strance. To je ono što je jako bolno - ističe Dragana Miloradović.

Ova uspešna mlada dama završila je Medicinski fakultet u Kragujevcu sa prosečnom ocenom 9,4.

Vladimir Sokolović je student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Nišu sa
prosečna ocena  9,95.

- Biti student u Srbiji nije lako. Najviše mi smeta to sto se reforma školstva ne sprovodi do kraja,nema dovoljno stručne prakse, a literatura iz koje se uči je zastarela u većini slučajeva. Takođe, smeta mi to što se glas mladih ne čuje ili bar ne dovoljno jako. Stipendija mi je došla u pravi čas, jer nemam nikakve druge izvore prihoda - priznaje on.

Promo


Milica Višnjevac je na 6. godini Medicinskog fakulteta u Beogradu, prosečna ocena 9,3.

- Srećna sam što ovo nije još jedan u nizu "nameštenih" konkursa. Po prvi put sam osetila da moj trud i napor, uložen u školovanje, neko ceni - ističe ona.

Nikoleta Markagić je student Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

- Nas je tri ćerke, dve na medicini i jedna na filozofiji. Da mi nije stipendije roditelji bi jako tesko mogli da školuju nas tri. Ja sam iz malog sela pored Štrpca kod Šar planine, studiram u Kosovskoj Mitrovici. Novac od stipendije koristim za plaćanje doma, knjiga i za autobusku kartu do kuće. Ako nemaš novca i ne voliš to sto učiš, to je najgora osuda. Ja, iako nemam puno novca,  volim to sto studiram i odatle crpim energiju za dalje. Studenti van Kosova imaju više prednosti u smislu iskustva, pacijenata i dijagnoza. Malo mi je krivo što neke od aparata na primer iz nuklearne medicine ja ne mogu da vidim ovde - kaže ona.

Promo


Aleksa Korugić je student 3. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, s prosekom 9,75.

- Moralni deo stipendije mi je naročito važan, jer me motiviše da se dalje trudim.  Naučen sam da moram da izdvojim vreme za to sto želim i da moram baš da se potrudim, to valjda čoveka nauči za ceo život da bude marljiv i uporan, istrajan do cilja, što smatram da je dobro, u tom smislu želim da se zahvalim mojima što nisu milioneri.

Promo


Ivana Kostić je studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu, s prosečnom ocenom 9,96.

- Studiranje bi trebalo da bude pristupačnije svima, bez obzira na materijalno stanje. Budući da je to deo deo populacije koji je nezaposolen bilo bi dobro kada bi imali više beneficija poput smanjenja troškova prevoza, cena ulaznica, knjiga.

Promo


Aleksandra Petrović je studentkinja 5. godine Medicinskog fakulteta u Nišu, prosek ocene 9,31.

Promo


- Za jedan broj studenata koji studiraju u Srbiji, otežavajuća okolnost je loša materijalna situacija u porodici. Smeta mi što trenutno nemam vremena za bavljenje nekim oblikom društveno-korisnog rada, tj. volontiranjem u svojoj profesiji. Stipendija mi daje i podstrek za učenje i napredovanje zato što je potvrda da neko brine o vrednim studentima - zaključila je ona.

(Espreso.rs / Hemofarm)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media