MILICA JE SRPSKA HEROINA IZ ENKLAVE NA KOSOVU: Rodila je dva anđela, a GODINAMA ČEKA DRŽAVLJANSTVO! Espreso traži od VLADE - DAJTE JOJ PASOŠ!
Foto: Espreso.co.rs

apel!

MILICA JE SRPSKA HEROINA IZ ENKLAVE NA KOSOVU: Rodila je dva anđela, a GODINAMA ČEKA DRŽAVLJANSTVO! Espreso traži od VLADE - DAJTE JOJ PASOŠ!

I iz kancelarije za Kosovo i Metohiju obećavali su im pomoć, koja nikad nije stigla

Objavljeno:
Suzana Trajković

Da nije lako boriti se sa srpskom administracijom, pokazuje primer Milice Gligorijević, koja je zbog ljubavi došla iz rodne Crne Gore da živi u srpskoj enklavi Novake, nadomak Prizrena na Kosovu.

Ona godinama živi u Srbiji, ovde je suprugu Branimiru rodila i dvoje dece, ali nikako da dobije stalni boravak.

Gligorijevići su, kako smo već pisali, pre godinu dana predali za njeno državljanstvo i platili taksu od 17.770 dinara, ali do danas odgovor nisu dobili.

I iz kancelarije za Kosovo i Metohiju obećavali su im pomoć, koja nikad nije stigla.

To što Milica nema srpsko državljanstvo u više navrata im je otežalo normalno funkcionisanje. Kad su postali roditelji sama prijava mališana je bila otežana jer Milica nije državljanin Srbije.

Inače, prema informacijama MUP-a Milica, po svemu sudeći ispunjava uslov da postane državljanin Srbije. Na sajtu piše:

- Ako ste stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji možete biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

Za prijem iseljenika u državljanstvo Republike Srbije iseljenika nije potreban otpust iz stranog državljanstva, što znači da može imati dvojno državljanstvo (ne morate živeti u Republici Srbiji i nije Vam potrebno odobrenje o stalnom nastanjenju).

Milica se za Branimira udala 2011. godine. Brak između Milice, devojačko Petrović i Branimira Gligorijevića sklopljen je 27.12.2011. u mestu Štrpce.

U braku su dobili sina i ćerku, tu nemaju nameru da se zaustave, a ovo je cela priča o mladoj porodici koja živi u pustom selu.

Postavlja se samo pitanje zbog čega Milica toliko dugo čeka odgovor?

Kažu da nema dovoljno Srba u enklavama i generalno na Kosovu. Milica želi da uzme srpsko državljanstvo, da ostane zbog ljubavi i porodice u selu koje se gasi, ali joj država Srbija to ne dozvoljava.

Ovim povodom redakcija portala Espreso apeluje na nadležne da se Milici da državljanstvo.

Podsetimo, četvoročlana porodica Gligorijević živi u selu Novake, nekada selu koje je brojalo 500 Srba, a u kojem danas posle pogroma ne prezimi ni njih - desetoro.

Milica se odlučila na usamljenički život, Branimiru je rodila dvoje dece i žele još, a sve što im je potrebno jeste - jedan papir koji će im promeniti živote iz korena.

Mali Gligorijevići nada su sela koje se gasi
Mali Gligorijevići nada su sela koje se gasi foto: Espreso.co.rs

Srbijo, ustani! Za Gligorijeviće!

Gligorijevići čekaju samo jedan papir!
Gligorijevići čekaju samo jedan papir! foto: Espreso.co.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.