LJUBAVNA ČETNIČKA PRIČA: Nacisti su poslali Momi poruku, da će pustiti njegovu suprugu ako se preda! EVO KAKO JE ZAVRŠILA NJEGOVA DRAGA
Foto: Printscreen/Facebook

žrtvovao se zarad ljubavi

LJUBAVNA ČETNIČKA PRIČA: Nacisti su poslali Momi poruku, da će pustiti njegovu suprugu ako se preda! EVO KAKO JE ZAVRŠILA NJEGOVA DRAGA

U toku Drugog svetskog rata za Nemce predstavljao strah i trepet koji su dugo bezuspešno pokušavali da odstrane

Objavljeno: 20:25h

Koliko obraz ima skupu cenu, a ljubav nemervljivu vrednost govori nam i ova pretužna, a ujedno i predivna priča u kojoj glavne uloge igraju prvi komandant Gružanskog četničkog odreda poručnik Moma Milivojević i njegova ljubav života,voljena Rada.

Naime, neustrašivi Moma je tada u toku Drugog svetskog rata za Nemce predstavljao strah i trepet koji su dugo bezspešno pokušavali da odstrane.

Kako u tome nikako nisu uspevali u raciji Gestapoa u proleće 1943. godine Nemci su uhapsili Mominu suprugu Radmilu, inače učiteljicu u selu Grbice kod Kragujevca.

Nacisti su zatim poslali Momi poruku, da će pustiti njegovu suprugu ako se on preda. Moma je došao u nemačku komandu sa ručnom bombom u džepu. Rekao je da njega mogu uhapsiti kad kroz prozor vidi svoju dragu Radu da slobodno odlazi ulicom.

Zahtev mu je ispunjen, a Moma je odmah zatim streljan u Kapislani na Vidovdan te 1943. godine. Rada je kasnije stradala u bosanskoj golgoti gružanskih četnika 1945. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Princip)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.