ONO ŠTO SU SRPSKI VOJNICI URADILI NEPRIJATELJU NIJE NIKO NIKAD: Svet nam se i dan danas divi zbog toga (FOTO) (VIDEO)
Foto: Wikipedia

ZA PONOS

ONO ŠTO SU SRPSKI VOJNICI URADILI NEPRIJATELJU NIJE NIKO NIKAD: Svet nam se i dan danas divi zbog toga (FOTO) (VIDEO)

O ovom potezu srpskih vojnika uče deca celog sveta

Objavljeno:

Koliko su Srbija i srpska vojska bile cenjene u svetu najbolje oslikava tabla koja i danas stoji u holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi, a na kojoj piše: "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885".

Malo ko zna za ovu činjenicu i tu tablu, koja je postavljena u znak sećanja na događaj koji predstavlja presedan u istoriji ratovanja i nikad se do dana današnjeg nije ponovio.

Pomenuti događaj dogodio se krajem 19. veka, tačnije 1885. godine. Ipak, da bi se on razumeo mora se otići malo dalje u istoriju.

Sve je počelo pretenzijama za proširivanjem teritorije od strane Bugarske, što je bilo direktno kršenje odluka Berlinskog kongresa i za tadašnju kraljevinu Srbiju predstavljalo je direktnu opasnost i provokaciju.

foto: Profimedia

Posle neuspele diplomatske aktivnosti kralj Milan Obrenović je Bugarskoj objavio rat. Srbija je u to vreme već imala uređene bolnice, a već je osnovan i Crveni krst. Bugarska, s druge strane, nije imala ni vojne sanitete.

Zbog ovog, bugarske ranjenike nije imao ko da odnese s bojišta, ni da im pruži medicinsku negu. Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi. Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

I tad se dogodilo nešto što svet nikad nije video - vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

Srbija je učinila i više: transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen - Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.