PLAMEN DUŠANA SILNOG DANAS ČUVAJU DVA MONAHA I TRI ISPOSNIKA U PRIZRENU: Espreso na grobu najvećeg srpskog vladara (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Wikipedia

najveća srpska svetinja

PLAMEN DUŠANA SILNOG DANAS ČUVAJU DVA MONAHA I TRI ISPOSNIKA U PRIZRENU: Espreso na grobu najvećeg srpskog vladara (FOTO)

Posetili smo mesto na kojem su Dušanove mošti počivale više od 600 godina

Objavljeno: 11:15h
Suzana Trajković

Stene i reka Bistrica, nedaleko od srca Prizrena, čuvaju najveći dragulj srpske istorije. Svega četiri kilometra udaljena je od grada zadužbina cara Dušana Silnog, najmoćnijeg vojskovođe naše istorije.

Od Srbije je, u vreme kad je vladao stvorio carstvo, koje je posled njegove smrti počelo da se raspada. Iako je umro prilično mlad, sebi je sazidao grobnicu. Reč je o manastiru Svetih Arhangela, u kojem su njegove mošti počivale od kad je umro, 1355. pa sve do 1927. godine.

Ekipa Espresa posetila je mesto na kojem su Dušanove mošti počivale više od 600 godina, sve dok one nisu prenete u Patrijaršiju u Beogradu, a potom sahranjene u beogradskoj Crkvi Svetog Marka.

Espreso na grobu cara Dušana
Espreso na grobu cara Dušana foto: Filip Plavčić

Podrazumevalo se, naravno, da je ova lokacija obavezna za obilazak tokom posete Prizrenu.

Ipak, kako nije tako blizu, lokalni Albanci savetovali su nam prevoz, jer je kilometarsko pešačenje uz put vrlo rizično. Da ironija bude još veća, upravo su nas Albanci koji sada čine većinsko stanovništvo u gradu kojim je vladao Dušan, odvezli do mesta u kojem je počivao.

Ulaz u manastirski kompleks
Ulaz u manastirski kompleks foto: Filip Plavčić

Dok se približavate ostacima ovog manastira, postajete svesni zbog čega je on dobio epitet srpskog "zida plača". Ušuškan među stenama, dok ga hladna Bistrica štiti sa jedne strane stoje samo ruševine onoga što je Dušan stvorio.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Bio je, kažu to jedan od najvećih i najlepših spomenika srednjeg veka, a podignut između 1348. i 1352. godine. Ovaj manastirski kompleks činili su velika crkva Svetih Arhanđela, manja crkva Svetog Nikole, konaci, biblioteka, bolnica i veliki manastirski zid, kojim je sve to bilo opasano.

Danas je od njega ostala samo ruina, i bleda senka onoga što je nekad bio.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Posle pada Prizrena pod Tursku vlast, 1455. godine došli su najteži dani za manastir, i upravo te posledice su vidljive i danas.

Manastir je tada dosta stradao, da bi u vremenu koje je sledilo stalno bio na udaru turskih vlasti, koje su podsticale njegovo razgrađivanje. Krajem 16. veka, kako pokazuju stari zapisi, Sveti Arhanđeli su potpuno zapusteli.

Da ironija bude još veća, od materijala sa ovog porušenog spomenika Sinan-paša je sebi podigao veliku džamiju, koja i danas dominira panoramom grada.

Dominira panoramom Prizrena
Dominira panoramom Prizrena foto: Filip Plavčić

Štaviše, na arhitektonskom licu ove islamske bogomolje, koju je Sinan-paša podigao 1615. godine, i sada su vidljivi delovi dekorativne plastike, posebno kapitela, sa Svetih Arhanđela koji su uzidani u džamiju.

Ona krasi centar Prizrena
Ona krasi centar Prizrena foto: Filip Plavčić

Inače, obe crkve koje su se nalazile u manastiru Svetih Arhanđela, bile su ukrašene bogatom dekorativnom plastikom.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Do sada je nađeno oko 1700 raznih dekorativnih fragmenata (anđeli i svetitelji, ljudske glave, zoomorfni i biljni motivi) koji su plenili lepotom ova dva carska hrama.

Od lepote ove građevina ostali su samo delovi, slomljeni u paramparčad.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Prizrenski patos, iliti pod glavne crkve u to vreme bio je najpoznatiji i najlepši deo Dušanove zadužbine. Bio je jedinstven kako na tlu Srbije, tako i šire.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Taj patos činile su velike mermerne ploče, na kojima se nalaze polja geometrijskih oblika, unutar kojih se prikazane predstave raznih figura, geometrijski složenih formi i životinja (zmajevi, grifoni, lavovi, ptice, ribe i druge).

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Od njih su ostali samo komadi, a jedva da je iz tog vremena sačuvano bilo šta.

foto: Filip Plavčić

Skrnavljena je i sama humka cara Dušana.

Grob cara Dušana
Grob cara Dušana foto: Filip Plavčić

Nad tada praznom Dušanovom grobnicom je 1965. godine postavljena mermerna nadrobna ploča. Nju su albanski ekstremisti porušili tokom Martovskog pogroma, oskrnavivši pri tome samu grobnicu.

U ovom kompleksu ranije se nalazio i spomenik Dušanu Silnom, koji je takođe uništen nakon dolaska snaga KFOR-a.

Stradali su poslednjih godina i konaci u kojima živi bratstvo.

Novi, renovirani konaci
Novi, renovirani konaci foto: Filip Plavčić

Posle okončanja NATO bombardovanja SRJ i povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, ove tek obnovljene objekte su pripadnici OVK, nakon dolaska KFOR-a, spalili i opljačkali u junu 1999. Godine, što se ponovilo i tokom martovskih nereda 2004.

Oni su pre nekoliko godina obnovljeni ponovo obnovljeni i od tada incidenata ovde nije bilo. Dušanovi konaci vrata otvaraju stotinama vernika koji ovde žele da odsednu tokom obilazaka srpskih svetinja.

Ostaci Dušanove zadužbine
Ostaci Dušanove zadužbine foto: Filip Plavčić

Inače, ceo manastirski kompleks nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Do pre nekoliko godina u njemu je živelo osmočlano manastirsko bratstvo koje se nalazilo pod direktnom zaštitom nemačkih pripadnika KFOR.-a.

Danas plamen Dušana Silnog čuvaju dva monaha i tri isposnika.

Monasi čuvaju plamen Dušana Silnog
Monasi čuvaju plamen Dušana Silnog foto: Filip Plavčić

Tu su za sve vernike, koji iz daleka dolaze da obiđu najveću srpsku svetinju na ovim prostorima.

Tu su da čuvaju našu baštinu, da neumorno ponavljaju priču o važnost ovog spomenika, i da se postaraju da se Dušanov plamen nikada ne ugasi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.