U SRBIJI SE PREPOLOVIO BROJ HRVATA! Saznali smo ZAŠTO se ovo dešava. DA LI STE IZNENAĐENI?
Foto: Pixabay

A SVI ĆUTE

U SRBIJI SE PREPOLOVIO BROJ HRVATA! Saznali smo ZAŠTO se ovo dešava. DA LI STE IZNENAĐENI?

O ovoj temi retko ko priča

Objavljeno:

Pema popisu iz 1991. godine Hrvata u Srbiji bilo 105.406, a prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, ima ih svega 57.900.

Na društvenoj mreži Tviter se na ovu temu naširoko raspravlja, te je tako jedan tviteraš skrenuo pažnju na brojnost hrvatskog stanovništva u Republici Srbiji, pitajući se zbog čega je satatistika takva.

Da bismo proverili otkud ovoliki pad nakon rata, pozvali smo predsednika Matice Hrvatske u Srbiji Stipana Stantića, koji nam je rekao o čemu se zapravo radi.

- Nisam siguran u tačan broj Hrvata u Srbiji ni neposredno posle rata, a ni sada. Brojkama se nikada nisam bavio. Ono što je sigurno, jeste da u Vojvodini Hrvata i dalje ima više nego u odnosu na centralnu Srbiju. Glavni razlozi odlaska jesu ekonomske prirode, nijedni drugi. Ekonomski razlog nije samo kod hrvatskih manjina problem, to se reflektuje i na Srbe koji su otišli. Srba ovde u Subotici ima neuporedivo manje nego, na primer, pre deset godina. Pored ekonomskih problem je i taj što se Hrvati više ne izjašnjavaju kao Hrvati. Veliki broj Hrvata se vratio u rodnu Hrvatsku, ali odlazi i dalje u inostranstvo. Generalno je manji broj mladih u Vojvodini. To se može videti po školarcima. Ovde više ima starijih osoba nego mladih - razjasnio je predsednik Matice Hrvatske Stipan Stanić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.