SVI SRBI RADE ISTU STVAR S NAŠOM ZASTAVOM! Kazne za ovo su PAPRENE, a niko i ne zna da je zakonom ZABRANJENO!
Foto: AP

o zastavi

SVI SRBI RADE ISTU STVAR S NAŠOM ZASTAVOM! Kazne za ovo su PAPRENE, a niko i ne zna da je zakonom ZABRANJENO!

Mnogima je poznato da zastava Republike Srbije postoji u dva oblika – kao državna i kao narodna zastava u razmeri dva prema tri, međutim, malo ljudi zna da postoji i zakon o upotrebi zastave

Objavljeno: 10:03h

Prema zakonu o upotrebi grba, zastave i himne propisano je da zastavu sa grbom mogu upotrebljavati isključivo državne institucije.

Takođe, ovim zakonom propisana su i jasna pravila gde i na koji način se zastava postavlja.

“Građani ne razlikuju državnu od narodne zastave, pa nesvesno krše propise o njenom korišćenju i postavljanju”, rekao je haraldičar đakon Hadži Nenad M. Jovanović, dirktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma za Novosti.

“A zakon je jasan. Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije. Nikako građani”, rekao je on.

Državna je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave, nalazi Mali grb. Narodna zastava je horizontalna trobojka, takođe dugačka tri i visoka dva metra, sa poljima istih visina.

“Ne može običan čovek na svojoj kući da drži zastavu sa grbom jer to nije državna institucija. Ni privatne firme sa svojim objektima ne mogu da okače ovakvu trobojku. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani bi trebalo da koriste narodnu zastavu. Jer opštenarodna veselja nisu državne ceremonije”, istakao je Jovanović.

Zastava
Zastava foto: Nebojša Mandić

U zakonu jasno stoji i da trobojka ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, da služi kao podmetač, prostirka, zavesa… Njome se ne smeju prikrivati vozila i drugi predmeti, ukrašavati konferencijski stolovi…

“Zakon krše i državne institucije, pa su trobojke često spuštene duž jarbola poput okačenog peškira ili razapete između dve motke čime se ovaj državni simbol skrnavi”, rekao je Jovanović.

U državi ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo kontrolom i kažnjavanjem institucija koje ne poštuju zakon i državne simbole.

Kazne propisane Zakonom su novčane. Pravna lica koja se ne pridržavaju propisa kazniće se sa 40.000 do 400.000 dinara, a fizička kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Inače, zabranjena je i upotreba oštećene ili pocepane zastave. Po pravilu i slovu Zakona, trobojka se ističe dok traje obdanica, a o noći i za vreme loših vremenskih uslova se ne ističe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nedeljnik.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.