RIJALITIJI NAS ZAGLUPLJUJU, A DRŽAVA JE NEMOĆNA: Srpski ministar priznao bolnu istinu
Foto: Profimedia, Printscreen

REALNOST

RIJALITIJI NAS ZAGLUPLJUJU, A DRŽAVA JE NEMOĆNA: Srpski ministar priznao bolnu istinu

Ministarstvo kulture nije nadležno i nema pravo da se bavi sankcijama

Objavljeno: 06.08.2018. 14:07h
  • 107

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da ne zna zašta služe rijaliti programi, osim za "zaglupljivanje javnog mnjenja" i da mu je žao što ministarstvo, kada je reč o tim programima, nema ovlašćenja da reaguje sankcijama i upozorenjima.

"Ministarstvo kulture ne može da se bavi onim poslovima kojima ne može da se bavi po zakonu i izuzetno mi je žao što ovlašćenja tog tipa nisu na raspolaganju Ministarstvu kulture i informisanja... Da jesmo, vrlo brzo biste videli kakve rezultate može da donese politika koja se zalaže za kvalitet kulture javnog govora", poručio je ministar.

Upitan o rijalitijima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, Vukosavljević je na N1 rekao da su oni degradacija našeg morala, jezika, da se prikazuju i telesne i "jezičke" pornografije, te da taj sadržaj nije dobar za formiranje i negovanje dobrog ukusa.

Na pitanje šta je uradio tim povodom, odgovorio je - "nisam uradio ništa".

Objasnio je da Ministarstvo kulture nije nadležno i nema pravo da se bavi sankcijama, upozorenjima i da se u svim zemljama EU, po njihovom normativnom sistemu koji je i Srbija prihvatila, time bave regulatorna tela.

Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja
Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja foto: Beta

Ministar kaže da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom malo prostora posvećeno kulturi - "osim javnog servisa, ali ni to nije spektakularno", te naglasio da su emisije iz kulture i za decu obaveza koja proizlazi iz ugovora o dobijanju nacionalne frekvencije.

ĆIRILICA 

Vukosavljević  se dotakao i ćirilce za koju je rekao da joj ne preti momenatalno nestajanje, u kratkom vremenskom roku, ali da je primetno da je njena upoteba sve manja i manja, te da su izmene zakona pokušaj da ćirilice bude više u javnoj upotrebi.

Povodom izmena i dopuna Zakona o upotrebi jezika i pisma, koje su uzburkale stručnu javnost i pre nego što je taj predlog stigao na javnu raspravu, Vukosavljević je na N1 rekao da je pismo onoliko živo koliko se koristi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media