Dan sećanja na stradale Srbe u akciji Oluja! VUČIĆ PORUČIO: Oni danas slave, a da nikoga čak ni iz puke pristojnosti, nisu kaznili (VIDEO)
Foto: Printscreen / RTS

ZLOČINAČKA AKCIJA

Dan sećanja na stradale Srbe u akciji Oluja! VUČIĆ PORUČIO: Oni danas slave, a da nikoga čak ni iz puke pristojnosti, nisu kaznili (VIDEO)

Parastos za stradale Srbe u akciji "Oluja", pred punim stadionom u Bačkoj Palanci, služi patrijarh srpski Irinej

Objavljeno: 22:10h

Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale Srbe u zločinačkoj akciji „Oluja“ održava se danas u Bačkoj Palanci.

Na zvaničnoj državnoj manifestaciji kojom se obeležava 23. godišnjica od pogroma Srba iz Hrvatske prisustvuje državni vrh Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici SPC.

Obeležavanju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, patrijarh Irinej i brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srbije.

20.17 - Ništa tuđe nećemo, ali niko ne može da nam zabrani da se zovemo Srbima, srpskim imenom i prezimenom! Živela Republika Srpska, živela Srbija, završio je svoj govor Vučić

21.11 - Oni danas slave, a da nikoga čak ni iz puke pristojnosti, nisu kaznili. I neće. To su oni i to se neće promeniti. Plašim se da su naša nadanja da će se nešto promeniti, uzaludna", dodao je predsednik Srbije.

foto: Printscreen / RTS

21.06 - Danas smo došli ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u novijoj istroriji, nego i da posvedočimo pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje da može da slavi. Da li možete da zamislite da neko slavi Jelenine suze, suze svakog od nas, a mi koji smo večeras plakali možemo sa osmehom da gledamo u budućnost", dodao je Vučić

21.04 - Večeras smo prvi put u poslednjih nekoliko decenija ovde u Bačkoj Palanci okupili sve Srbe iz RS, Crne Gore, Hrvatske, svi su ovde sa nama, a čini mi se i da svi Krajišnici, gde god da žive, treba da znaju da nisu sami i da su svi Srbi sa njima.

foto: Printscreen / RTS

20:50 - Dodik: Etničko čišćenje bez pravde

- Draga braćo i sestre, uvek iznova u sebi tražim razlog za dodatnu snagu da razumem ono što se desilo mom narodu, ne samo u „Oluji“, nego i mnogo puta u prošlom veku. Narod koji je prepolovljen posle Prvog velikog rata, koji je teran u Jasenovac, Gradišku, Pag i druge logore, pa čak i logore za decu.Etničko čišćenje Srba omogućeno je uz pomoć NATO-a. Nije bilo pravde, oslobodili su generale koji su vodili tu akciju. Taj zločinački poduhvat, pljačkanje, pustošenje i paljenje naših kuća i zemlje, sve je učinjeno da bi nam zatrli trag. Nema pravde tamo gde zločinac deli pravdu. Mi danas gledamo u Srbiju. Svesni smo svoje zablude koja se zvala Jugoslavija. Mi u Republici Srpskoj nemamo više prava na zablude. Hoćemo svoju slobodu i suživot. Spremni smo da branimo ono što imamo, a tuđe ne želimo. Nadam se da ćemo u ovom veku rešiti naša pitanja. Nadam se da će predsednik Vučić uspeti da obezbedi pravedno rešenje za Kosovo i nadam se da će štititi i nas. Nemamo pravu da izgubimo svoju snagu. Sutra kada budu slavili "Oluju" stajaće mirno pred himnom koju je napisao Srbin čiji je grob u Novom Sadu. Neka žive Krajišnici, neka žive Srbi, neka živi naš narod, neka živi Srbija - rekao je Dodik.

20:30 - U toku je kulturno-umetnički program koji se održava u znak sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja"

20:25 - Prisutnima je prikazan kratak film o zločinačkoj akciji "Oluja"

20:15 - Patrijarh Irinej: I nebo se postidelo tog zločina

- Sabrali smo se da odamo pomen našoj braći čija je jedina krivica to što su bili Srbi i što su bili pravoslavni. Oni su postradali od braće hrišćana, a ne od nekog nepoznatog naroda i vere. I samo nebo se postidelo tog zločina. Danas posle skoro dve decenije, pitamo se šta ih je vodilo da dignu ruku na svoju braću sa kojom su delili podneblje. Institucija crkve je mogla da zaustavi taj ponor i zlo koje je iznenadilo svet. To je i njihova i naša tragedija. Naš partijarh German kada je osvećivao crkvu u Jasenovcu rekao je „Taj zločin ne smemo da zaboravimo.“ Ali, pozvani smo da oprostimo kao hrišćani. Nijedno zlo nikada nije donelo dobro – rekao je patrijarh Irinej.

19:50 - Počeo parastos za stradale Srbe

Parastos za stradale Srbe u akciji "Oluja", pred punim stadionom u Bačkoj Palanci, služi patrijarh srpski Irinej.

Podsetimo, u rano jutro 4. avgusta hrvatske snage napale su Republiku Srpsku Krajinu i otpočele akciju "Oluja". Podržani američkim snagama, koje su direktno učestovale, Hrvati su se obrušili na prostore koji su hiljadama godina bili naseljeni Srbima.

Izvršeno je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Proterano je preko 250 hiljada ljudi, a Hrvatska ovaj gnusni čin iživljavanja nad nemoćnim i golorukim narodom slavi kao svoju najveću pobedu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.