KAŽU DA KAO OD ŠALE mogu da vam skinu pare sa kartice iz zadnjeg džepa! NAŠA NOVINARKA je pokušala isto, EVO KAKO SE PROVELA (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

prevara?

KAŽU DA KAO OD ŠALE mogu da vam skinu pare sa kartice iz zadnjeg džepa! NAŠA NOVINARKA je pokušala isto, EVO KAKO SE PROVELA (VIDEO)

Koliko vas je reklo sebi "ma neće se to meni desiti" ?

Objavljeno:

Nakon što se u javnosti pojavio snimak u kom čovek sa mobilnim POS aparatom u rukama prilazi drugom čoveku koji u zadnjem džepu pantalona drži beskontaktnu karticu, i bez problema mu skida novac sa računa, podigla se velika bura u javnosti.

Svako ko je jednom sebi rekao "ovo meni ne može da se desi", ovog puta je stavio prst na čelo!

Ekipa Espresa tim povodom je odlučila da se uveri u ove navode. Da li vam neko zaista može skinuti novac sa kartice, tek tako? Preko džepa, novčanika...

Evo kako se naša novinarka provela:

NE PROPUSTITE

NEĆE VAM BITI DOBRO NAKON OVOG SNIMKA: Mladiću kao od šale skidaju pare sa kartice iz zadnjeg džepa! A EVO ŠTA KAŽU IZ BANKE! (VIDEO)

POS Terminal
POS Terminal foto: Filip Plavčić

Naime, uputili smo se na kafu i sok u obližnji kafić u nadi da, ipak, naš račun neće biti olakšan za koju hiljadarku manje. Popili smo naše omiljene napitke i pre no što je stigao račun, zamolili smo konobara da nam demonstrira "krađu" novca sa platne kartice naše novinarke.

foto: Filip Plavčić

I dok se okrenula da pogleda račun, pripremivši pre toga svoj novčanik kako bi izvadila keš i platila svoju borovnicu i espreso kafu, naš dovitljivi kolega je brže-bolje prislonio čitač kartice novčaniku sa namerom da očita iznos koji želi da bude naplaćen.

Čitać  kartice
Čitać kartice foto: Filip Plavčić

I gle čuda, uspešno je skinuo novac sa računa naše novinarke.

Tek tako!

Čitač kartice je pokazao da je račun plaćen, a vrlo brzo je ispostavio i fiskalni račun i na taj način zloupotrebio platnu karticu.

Fiskalni račun
Fiskalni račun foto: Filip Plavčić

Dakle, bez problema i bez mnogo truda svako ko ima aparat može bilo kome da skine novac s kartice.

Kada je reč o beskontaktnoj kartici, gde se ne zahteva unošenje dodatnih podataka o kartici koji povećavaju nivo zaštite, iz NBS-a tvrde da se može najviše skinuti do 2000 din sa vaše kartice. Uzimajući ove navode u ozbir, ipak, obratite pažnju kada ste u blizini marketa ili kafića.

Edukacije radi, potrudite se da na tržištu nađete zaštitinike za beskontaktne kartice koji mogu da spreče neželjeno očitavanje kartice, jer zašto biste nekome poklonili 2000 dinara čak i da za vas to nije ništa, svakako je krivično delo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.