Otac Sava napisao je status posle koga plače cela Juga!

Poslednji oproštaj od heroja Srđana

Otac Sava napisao je status posle koga plače cela Juga!

Pre 23 godine život je izgubio Srđan Aleksić, po je kojem danas jedna ulica u Beogradu dobila ime. Ono što je malo poznato o njemu jeste da je bio školski drug igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića, koji se na dirljiv način setio tog prijateljstva
Objavljeno: 27.01.2016. 10:45h
Junaci u neljudsko vreme ne izgube ono što čoveka čini čovekom, navodi iguman manastira Visoki Dečani i školski drug Srđana Aleksića Sava Janjić za B92.

- To je spremnost da pomognemo drugima u nevolji, pa makar i po cenu sopstvene žrtve - ističe on.

Pre tačno 23 godine život je izgubio Srđan Aleksić. Rođen je u Trebinju 1966. godine, bio je plivačka nada i amaterski glumac. Ono što je malo poznato o njemu jeste i da je bio školski drug igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

Youtube Printscreen


- Srđana se sećam iz srednjoškolskih dana i bio je dobar dečko, omiljen u društvu, pun radosti - navodi Janjić.

Kako kaže, izgubili su kontakt kada je otišao na studije u Beograd, a potom u manastir.

 

Sava Janjić je nakon toga postao iguman manastira Visoki Dečani, a između ostalog je poznat i po aktivnosti na Tviteru gde na engleskom piše o dešavanjima na Kosovu. Aktivno je učestvovao i u Tviter akciji #NoKosovoUnesco 

- Sreli smo se ponovo u Dečanima negde neposredno pred njegovu pogibiju. Išao je u Niš sa pozorištem iz Trebinja. Bilo mi je drago da smo se videli i sećam se da smo obnovili stara sećanja - ističe on.Posle je, navodi, čuo šta se dogodilo i bilo mu veoma žao, ali je u isto vreme bio “i ponosan što je Srđan postupio ljudski”.

Alen Glavović, musliman u čiju odbranu je Srđan ustao, trenutno živi u Švedskoj. Oženio se, ima dvoje dece.
 

Srđanu je nekoliko gradova odalo počast - jedna beogradska ulica ponela je njegovo ime (posle tri godine od inicijative), kao i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. U centru Pančeva takođe postoji prolaz Srđana Aleksića i spomen-ploča u njegovu čast. Tuzla ima ulicu nazvanu po Srđanu, kao i Sarajevo, a u Trebinju se sportski tereni zovu njegovim imenom.

Takođe, režiser Srdan Golubović snimio je film "Krugovi" inspirisan ovim događajem, a RTS 2007. dokumentarni film "Srđo".Prema njegovim rečima, Srđan je pre svega bio i ostao čovek.

- Drago mi je da su to mnogi prepoznali. Bio je patriota, voleo je svoj narod, ali i sve druge ljude dobre volje i bio je hrišćanin. Nije se bavio politikom i ideologijom, voleo je umetnost i život - navodi Janjić.

Kako kaže, junaci našeg vremena su tu pored nas i često nismo u stanju da ih prepoznamo, a zapravo to su samo ljudi koji u neljudska vremena nisu izgubili ono što čoveka čini čovekom, a to je spremnost da pomognemo drugima u nevolji, pa makar i po cenu sopstvene žrtve.

- Takav je bio Srđan - ističe na kraju Sava Janjić.

Takođe, Beograd će danas dobiti ulicu Srđana Aleksića u znak sećanja na stradalog mladića. Ona će biti na Novom Beogradu.

(Espreso.rs / B92

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media