RAT SRPSKE LISTE I EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE: Vladika Teodosije odgovorio na optužbe
Foto: Beta

STIGLO objašnjenje

RAT SRPSKE LISTE I EPARHIJE RAŠKO-PRIZRENSKE: Vladika Teodosije odgovorio na optužbe

Sukobi kad nam to najmanje treba

Objavljeno:

Nakon što je Episkop raško-prizrenski Teodosije nedavno u otvorenom pismu ocenio da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda, pojavili su se osuđujući napadi od strane predstavnika vlasti.

Tako je pre ,svega, na društvenoj mreži Tviter političar Boban Stanković "prozvao" predsednika Vučića pozivajući se na post Save Janjća objavljen na fejsbuku uz komentar da je tužno ovo što rade, a u vezi sa Teodosijevom izjavom:

Srpska lista je vrlo brzo saopštila je da se njeni predstavnici nisu "bacili kamenom na vladiku Teodosija", nego da se on "bacio kamenom na Aleksandra Vučića", koji je, kako navode, i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba.

Niti je vladika jednom pre nego što se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara", navodi Srpska lista u saopštenju.

Kažu da je njima sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste. Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili", ističe Srpska lista.

Poslanik Srpske liste Igor Simić reagovao je na ovaj komentar i napisao na društvenoj mreži da je Srpska lista insistirala kod svih međunarodnih predstavnika da se gradnja zaustavi, kao i kod nadležnih ministarstava, ali i javno osudila ove aktivnosti.

Inače, u četvrtak je u manastiru Visoki Decani boravilo nekoliko predstavnika ambasada u Prištini, kako bi se upoznali sa zabrinutošću sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Dečani-Plav.

Ranije je i Srpska lista putem saopštenja "osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana", navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

Saopštenje Eparhije Raško-prizrenske povodom celog slučaja prenosimo u celosti:

"Budući da je nedavno objavljeni apel Vladike Teodosija povodom sve češćeg pominjanja ideje o etničkoj podeli Kosova i Metohije izazvao žestoku lavinu sasvim bespotrebnih osuda i optužbi, želimo ovom prilikom da još jednom naglasimo da Vladika Teodosije kao Episkop na Kosovu i Metohiji duboko oseća da je u moralnoj i duhovnoj obavezi da pastirski brine o svojim vernicima, ali kada je potrebno i da upozori na moguće negativne posledice koje mogu da uslede u situaciji gde je ugrožen narod i njegov opstanak. Za našu Crkvu sve više u medijima pominjana podela Kosova i Metohije nije samo političko pitanje, već pre svega pitanje sudbine desetina hiljada naših vernika i najvažnijih svetinja.

Vladika Teodosije u svom Apelu nijednom rečju nije omalovažio napore Predsednika Republike i Vlade Srbije za očuvanje Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije, jer se podrazumeva da je dužnost i obaveza onih koji su na vlasti da brinu o svojoj Ustavom regulisanoj teritoriji i svim građanima Republike Srbije. Ovo gledište, kao i zabrinutost izražena u apelu Vladike, jasno proizilaze iz čvrstog i jedinstvenog stava Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Vladika Teodosije je u prvom delu svog apela posebno sa blagodarnošću pomenuo pomoć Vlade Republike Srbije koja je davana Crkvi i našem narodu svih prethodnih dvadeset godina, ne praveći razliku koja je politička partija bila na vlasti. Država Srbija, odnosno, tačnije rečeno, narod Srbije, svesrdno pomaže svojim sugrađanima na Kosovu i Metohiji u cilju opstanka, održivosti postojećeg i obnove uništenog nasleđa. Takođe je pomenuta i pomoć brojnih domaćih i stranih dobrotvora koji su nesebično pružali veliki doprinos našem narodu. Sve što nam je dato primali smo sa blagodarnošću i koristili isključivo namenski u cilju obnove crkava, manastira i unapređenja života našeg vernog naroda, kao što ćemo to i dalje činiti. Zato, čiste savesti sve što dobijamo, primamo sa jasnim svešću da nas tim novcem niko ne može kupiti. Srpski narod i oni koji su ga vodili uvek su se brinuli o svojim svetinjama, pa i u vreme viševekovne turske vlasti, upravo sa svešću da time ulažu ne u sopstvenu slavu, već za dobro i dobrobit celog naroda. Takve ih je istorija i upamtila. U tom kontekstu, za Eparhiju raško-prizrensku potpuno je nedolično da ulazi u medijsku prepirku, koja je nažalost pokrenuta na ličnoj osnovi, upravo neodgovornim optužbama protiv Vladike Teodosija istoga dana kada je Apel i objavljen. Ali, kako naš narod kaže „,Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svako pokaže svoj trag'', žao nam je, ako se u ovoj situaciji neko našao lično prozvan. Mnogo je sada važnije da se usresredimo na ozbiljan problem koji je pred svima nama i da ga rešavamo sa odgovornošću i brigom o svakom našem čoveku gde god živeo na Kosovu i Metohiji. Zato, niz optužbi sa kojima se suočavamo ovih dana trudimo se da ne shvatimo kao zlu nameru, već kao iskušenje u smutnim vremenima, koje treba odgovorno da prevaziđemo, radeći zajedno na dobrobit naše Crkve i naroda" - navodi se u saopštenju Eparhije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.