MAŠALA! Državne penzije za sveštenike 18 verskih zajednica!
Foto: Marina Lopičić

CRKVA NA DOBITKU

MAŠALA! Državne penzije za sveštenike 18 verskih zajednica!

Pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, pored tradicionalnih crkava, ostvaruju i druge registrovane crkve i verske zajednice

Objavljeno:

Pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, pored tradicionalnih crkava, ostvaruju i druge registrovane crkve i verske zajednice, a trenutno ih ima 18 koje ta prava i ostvaruju, piše današnja "Politika".

Takođe, sve registrovane crkve i verske zajednice imaju pravo na oslobađanje od poreza za bogoslužbeni prostor. Pored toga, one mogu da apliciraju i za druge vrste pomoći u skladu sa procedurama i propisima koji regulišu tu oblast, kažu u Ministarstvu pravde.

U odgovorima "Politici" ističe se i da zakon ne pravi razliku između tradicionalnih crkava i svih ostalih koje su u skladu sa njim registrovane, što je bila jedna od najčešćih zamerki takozvanih malih verskih zajednica. Nadležno ministrastvo može da odbije upis u registar "ako su ciljevi, učenje, obredi ili delovanje u suprotnosti Ustavu ili javnom poretku ili ako ugrožavaju život, zdravlje, slobodu i prava drugih, prava dece, pravo na lični i porodični integritet i pravo na imovinu".

Zašto Crkva ne plaća porez?

Tokom ove i prošle godine nije doneto nijedno rešenje o odbijanju upisa u registar, kažu u Ministarstvu pravde.

Međutim, odbačena su dva zahteva (Ničiren budizma i Prve menonitske romske crkve), zbog nepotpune dokumentacije i nepostupanja po pozivu Ministarstva da ih dopune i isprave. Ničiren budizam ponovo je podneo zahtev za upis pod drugim nazivom - Budistička verska zajednica, i taj postupak je u toku, objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.