Otišao je u GRČKU automobilom, napravio PREKRŠAJ, a onda je ostao bez 700 evra, tablica i dozvole! Turista iz SRBIJE objašnjava kroz koji pakao je prošao na LETOVANJU (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

PRESELO MU

Otišao je u GRČKU automobilom, napravio PREKRŠAJ, a onda je ostao bez 700 evra, tablica i dozvole! Turista iz SRBIJE objašnjava kroz koji pakao je prošao na LETOVANJU (FOTO)

Nakon prekršaja sačekala ga je novčana kazna u iznosu od 700 evra, oduzimanje tablica u trajanju od 20 dana, ali i saobraćajnih dokumenata na dva meseca

Objavljeno:
Jelena Jovanović

R.S, turista iz Srbije već deset godina letuje u Grčkoj i do sada nije imao većih problema. Ipak, ove godine celokupan utisak o ovoj zemlji mu se promenio jer mu je kako kaže, odmor propao u potpunosti.

On je 14.07. 2018. godine napravio prekršaj u grčkom letovalištu Kalitea, kada je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, a onda je na svojoj koži osetio kako izgleda platiti drakonsku kaznu po novom pooštrenom grčkom zakonu.

Naime, njega je sačekala novčana kazna u iznosu od 700 evra, oduzimanje tablica u trajanju od 20 dana, ali i saobraćajnih dokumenata na dva meseca.

Ukoliko ste na more krenuli automobilom, ovaj događaj vam letovanje može pretvoriti u pakao.

Imao sam saobraćajni prekršaj u mestu Kalitea na semaforu. Na skretanju u levo prema Kasandriji sam prošao kroz crveno. Policajac na motoru me je odmah zaustavio nakon skretanja. Nekako mi je objasnio da će dokumenta biti u policijskoj stanici Nea Triglia. Na zapisniku se vidi da je čekirao oduzimanje tablica na 20 dana i vozačke i saobraćajne na 60 dana (mada nije skinuo tablice), objašnjava R. S.

Slika zapisnika i fiskalnog računa
Slika zapisnika i fiskalnog računa foto: Privatna arhiva

Kako je ispričao, "susret" sa saobraćajcem se dogodio u subotu, pa je kaznu u visini od 700 evra platio u pošti tek u ponedeljak, nakon čega je otišao u policijsku stanicu, ali su mu tamo rekli da mu dokumenta neće vratiti, jer je takav zakon.

Slika zapisnika i fiskalnog računa
Slika zapisnika i fiskalnog računa foto: Privatna arhiva

On je dodao kako su ga savetovali da napiše molbu i da dođe sutradan što je i uradio.

Nažalost, nisu hteli da mi vrate dokumenta. Poslaće ambasadi, ne znam čijoj, a oni posle poštom meni posle 60 dana. U međuvremenu sam zvao i naš konzulat u Solunu. Oni ništa nisu mogli ni da pomognu ni da objasne, objašnjava on.

R.S. je poručio da građani Srbije treba da znaju da u Grčkoj nisu zaštićeni i da su prepušteni sami sebi, ali i milosti grčkih policajaca i za najmanji prekršaj. Takođe su dodali da su Grčki policajci bili izuzetno neljubazni i posedovali su površno znanje engleskog jezika.

Višegodisnje iskustvo u Grčkoj, a pogotovo ovogodišnje mi govori da nam Grci nisu nikakva braća kao što svi poručuju i da na nas gledaju kao "stoku". Ja ću se potruditi da ubedim suprugu da vise ne idemo u Grčku, rekao je revoltirano.

Da Grci umeju da budu rigorozni, svedoči i podatak Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gde se navodi da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana.

Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.