SIN IM SE RODIO U NIŠU, I NAZVALI SU GA JOVAN: Priča O IZGUBLJENOJ SREĆI porodice koja je pobegla iz Iraka tera suze na oči! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Espreso.co.rs

prihvatni centar u subotici

SIN IM SE RODIO U NIŠU, I NAZVALI SU GA JOVAN: Priča O IZGUBLJENOJ SREĆI porodice koja je pobegla iz Iraka tera suze na oči! (FOTO) (VIDEO)

Više od 3.000 migranata i dalje boravi u Srbiji, svima im je san da preko mađarske granice dođu u neku evropsku metropolu

Objavljeno:

Vise od 3.000 migranata i dalje boravi u Srbiji. Svima im je san da preko mađarske granice dođu u neku evropsku metropolu, gde će sa svojim porodicama naći željeni mir. Isto je sa bračnim parom Kasimom i Marun, pravnicima iz Iraka koji za boljim životom preko Srbije tragaju već više od godinu i po dana. U međuvremenu su, u avgustu prošle godine dobili sina Jusufa, kojeg u Srbiji od milošte zovu Jovan. Oni svoj red za transport preko mađarske granice čekaju već tri nedelje u Prihvatnom centru u Subotici.

- Jusuf se rodio u Nišu, i srpsko ime mu je Jovan. Ovde nam je lepo, u Subotici smo tri nedelje, ali nadamo se da ćemo što pre dobiti šansu da pređemo mađarsku granicu i odemo u Švajcarsku - kaže za Espreso Marun, koja ima samo reči hvale za Komesarijat za izbeglice i migracije, koji im svakodnevno pomaže da lakše prebrode teške životne trenutke.

foto: Espreso.co.rs

Bez obzira na sve što ih je zadesilo, ova tročlana porodica ne skida osmehe sa lica, a Jusuf/Jovan prava je atrakcija u Prihvatnom centru. Njegova mama Marun kaže da su čekanje i neizvesnost teški, ali da se nadaju da će njihov red uskoro doći.

foto: Espreso.co.rs

- Uglavnom spavamo, jedemo, odmaramo i brinemo o Jusufu. Nadamo se da će nam Mađarska pa Švajcarska kao krajnja i željena destinacija uskoro otvoriti vrata - rekla nam je Marun, koja mašta da će pronaći izgubljenu sreću u Švajcarskoj, gde će sinčiću Jusufu obezbediti bezbrižno detinjstvo.

U Srbiji trenutno u 18 prihvatnih i centara za azil boravi oko 3.100 migranata. Komesarijat za izbeglice, Vlada Švajcarske i Evropska unija pružaju podršku institucijama RS u upravljanju migracijama. Evropska unija je najveći donator Republike Srbije u pravljanju migracijama. Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć RS pri upravljanju granicom i borbi protiv trgovine ljudima.

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.