VRIŠTI KI DA ŽENI BRATA, VOLI GA K'O SVINJA ROTKVE! Žitelji Trstenika prave URNEBESNA poređenja, a kako tek opisuju zbunjenog čoveka - RASPLAKAĆETE SE OD SMEHA!
Foto: Google street view

PA HIT

VRIŠTI KI DA ŽENI BRATA, VOLI GA K'O SVINJA ROTKVE! Žitelji Trstenika prave URNEBESNA poređenja, a kako tek opisuju zbunjenog čoveka - RASPLAKAĆETE SE OD SMEHA!

Nema situacije, osobe, ličnosti, stanja koji se već vekovima ne upoređuju u ovim krajevima, a tako je i danas

Objavljeno:

Miloš Milošević Šika iz Trstenika 2010. godine objavio je prvi leksikon poređenja iz trsteničkog kraja, u kome se predmeti i pojave upoređuku iz spojnicu “ki”. Sam leksikon nosi naziv baš po ovoj spojnici “Ki”, i obuhvata, zajedno sa drugim, dopunjenim izdanjem, ravno 7.924 izraza.

“Voli ga ki svinja rotkve”, “vrišti ki da ženi brata”, “Go ki svirajka”, “Čuva tajnu ki rešeto vodu” – neki su od autentičnih izraza Trsteničana sa kopulom “ki”, koja zauzima “počasno” mesto i u kletvama: “Daboda (Da Bog da) ostao ki talog u šolje” (bezvredan), “Daboda ti deca bila ki Pikasove slike” (ružna). “Ki” može da se “šepuri” na samom početku poređenja, kao što su: “Ki da je iz majdana odvaljen” (jako razvijen) ili “Ki da su ga jašile karakondžule” (zbunjen), pišu Novosti.

Nije redak slučaj ni da ironija krasi neke od komparacija: “Mlad ki Starina Novak”, “Lep ki vojni otpad”, “Dobar ki pod gas-masku”, “Voli ga ki robijaš državu”, “Trezan ki kupus”…

Kako autor leksikona kaže, ni najmanje nije očekivao toliko veliko interesovanje za knjigu, niti je slutio da ona može doživeti i drugo, dopunjeno izdanje.

Nema situacije, osobe, ličnosti, stanja koji se već vekovima ne upoređuju u ovim krajevima, a tako je i danas.

Otuda je Milošević pronašao i poređenja gde se spominju žandarmi, Gorbačov, kinder-jaje, surutka, domaće životinje, zanati, poljoprivredne alatke i, naravno, svi članovi familije, od žene koja može da “zavrti mozak ki ringišpil”, do izraza kojim se opisuje neiskrena tuga, jer taj “žali ki zet taštu”.

Kako svedoči autor leksikona, kolekciju izraza sakupljao je dugo, beležio ih po salvetama, blokčićima, fiskalnim računima u kafani i gde god bi ih čuo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs /Novosti )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.