Devojčicu udarao po zadnjici i govorio joj da je veoma napredna! NASTAVNIK IZ VRANJA PRIJAVLJEN ZA UZNEMIRAVANJE UČENICE
Foto: OŠ Svetozar Marković

još jedan slučaj

Devojčicu udarao po zadnjici i govorio joj da je veoma napredna! NASTAVNIK IZ VRANJA PRIJAVLJEN ZA UZNEMIRAVANJE UČENICE

Neki od nastavnika su rekli da postoji sumnja, da je prijavljeni nastavnik ponekad problematičan, da ponekad dođe pijan u školu

Objavljeno: 24.07.2018. 15:31h
  • 98

Odeljenju za inspekcijske poslove grada Vranja stigla je anonimna prijava „zabrinute majke“, u kojoj ona traži od ovog organa da reaguje i preduzme mere protv nastavnika OŠ „Svetozar Marković“, koji je navodno uznemiravao njenu ćerku dok je trajala školska godina.

Boban Antanasijević, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, potvrdio je ovu informaciju.

- Majka je prijavila nastavnika, a u prijavi se navodi da je devojčica došla kući sva uplakana, kao i da je rekla da ju je nastavnik pomazio po kosi, udario po zadnjici, poljubio u obraz i rekao da je „veoma napredna“.

Mi smo sutradan odmah otišli u školu i imali smo razgovor sa direktorkom i nastavnikom.

- Kako u prijavi imenom i prezimenom nije potpisana majka, a nije navedeno ni ime devojčice koja je uznemiravana, nemamo zakonskih okvira da reagujemo tako što bismo nastavnika odmah udaljili iz škole i pokrenuli disciplinski postupak dok se činjenice ne utvrde do kraja - navodi Antanasijević.

On dodaje i da je formirana komisija u školi, kojoj je inspekcija naložila da se ispita čitav slučaj, jer nastavnik koji je prijavljen negira čitav događaj.

- Pokušali smo da od ostalih nastavnika saznamo šta se desilo.

Neki od nastavnika su rekli da postoji sumnja, da je prijavljeni nastavnik ponekad problematičan, da ponekad dođe pijan u školu, ali da do sada nije imao takvih prijava.

Na osnovu zapisnika, prvih pet dana direktorka škole nije imala prigovor, ostalo je još tri dana nakon sačinjavanja zapisnika da vidimo šta je urađeno u školi nakon što smo naložili određene mere, pa ćemo videti šta ćemo dalje preduzeti.

Izvršićemo kontrolni inspekcijski nadzor kako bismo videli da li su realizovane sve mere koje smo naložili, pa ćemo onda videti šta ćemo preduzeti dalje - pojašnjava Antanasijević.

O ovom slučaju obavešteno je tužilaštvo, Policijska uprava Vranje, Ministarstvo prosvete, kao i Školska uprava Leskovac.

Iz Gradske prosvetne inspekcije u vezi ovog slučaja kažu da su „postupajući po anonimnoj predstavci zabrinute majke dostavljenoj 11. jula 2018. godine u svrhu ostvarivanja zaštite prava učenice i njenih roditelja“, u OŠ „Svetozar Marković“ izvršila vanredni inspekcijski nadzor 12. jula 2018. godine.

- O izvršenom vanrednom inspekcijskom nadzoru sačinjen je zapisnik 13. jula 2018. godine i školi su naložene mere da direktor proveri ispunjenost uslova za rad u pogledu zdravstvene sposobnosti za rad nastavnika.

Takođe, školi se nalaže da usmeri rad tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i da ustanovi da li navedene sumnje imaju osnova da se nasilje od strane nastavnika dešava.

Takođe, nalaže se da se shodno nalazima preduzmu odgovarajuće mere i odluči o pravima, obavezama i odgovornosti zaposlenog sa rokom izvršenja 10 radnih dana od dana prijema zapisnika.

To podrazumeva konsultacije u ustanovi, prikupljanje informacija i procenu nivoa rizika od strane tima i preduzimanje odgovarajućih mera ukoliko je sumnja potvrđena ili nepotvrđena, što obuhvata preduzimanje mera prema zaposlenom, informisanje roditelja, primenu zaštitnih mera prema učenici, informisanje nadležnih službi ili praćenje ponašanja potencijalnih učesnika - kažu iz inspekcije u saopštenju koje je dostavio Dejan Dušanović, prosvetni inspektor.

U saopštenju se dodaje da direktorka škole „nije stavila primedbu na zapisnik“ u roku od pet radnih dana od dana prijema zapisnika.

- Ustanova je dužna da najkasnije u roku od osam dana po isteku rokova predviđenih zapisnikom, obavesti prosvetnu inspekciju o preduzetim merama.

Radi utvrđivanja izvršenja naloženih mera po protoku roka biće izvršen kontrolni inspekcijski nadzor.

O ishodu postupanja u cilju zaštite učenice od svojevrsnog nasilja, elektoronskom poštom i pisanom pošiljkom 13. i 16. jula 2018. godine, obavšteni su Školska uprava Leskovac - odeljenje u Vranju,odsek za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Odeljenje za inspekcijske poslove grada Vranja - navodi Dušanović.

BONUS VIDEO: 

(Espreso.rs / OK radio)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media