MILISAVLJEVIĆ O ZAKONU O PRESAĐIVANJU ORGANA: Ja se u Skupštini Srbije ponašam kao lekar, nemam problem s tim da kažem da podržavam ovaj zakon
Foto: Fonet

Reagovanje

MILISAVLJEVIĆ O ZAKONU O PRESAĐIVANJU ORGANA: Ja se u Skupštini Srbije ponašam kao lekar, nemam problem s tim da kažem da podržavam ovaj zakon

Predlog zakona o transplantaciji organa izazvao je mnoge burne reakcije, ali je danas ipak izglasan

Objavljeno:

Danima se u Skupštini Srbije raspravljalo o Predlogu zakona o transplantaciji organa. Ovaj predlog izazvao je mnoge burne i kontroverzne reakcije, no danas je naposletku ipak izglasan.

Mnogo se u medijima spekulisalo, kako je opozicioni blok "bojkotovao" i pronalazio mane ovom Zakonu, samo zato što Predlog istog dolazi iz redova vladajuće koalicije, odnosno kako ne razmatraju kvalitet Predloga zakona o transplantaciji organa, nego uzimaju u obzir samo to da on potiče iz redova pozicije.

Lekar i poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije, Dušan Milisavljević, stavio je struku ispred politike, i podržao ovaj Zakon.

S tim u vezi pitali smo dr Milisavljevića kako komentariše Zakon o transplantaciji organa, te zašto ga je podržao i kako komentariše postupke kolega iz opozicije koji nisu podržali isti?

On je za "Espreso" rekao kako ovo nije prvi put da u Skupštini Srbije podrži zakone koji dolaze iz redova vladajuće koalicije, koji se odnose na sektor zdravstva.

- Ja se u Skupštini Srbije ponašam kao lekar, jer pored zakletve koju sam položio u Skupštini Srbije, položio sam i Hipokratovu zakletvu. Meni je interes bolesnih pacijenata, tj. građana Srbije na prvom mestu - rekao je Milisavljević.

Dodao je još i kako je i sam pre nekoliko godina govorio o važnosti i nephodnosti izmene postojećeg Zakona o transplantaciji organa.

- Što se tiče konkretno Zakona o transplantaciji organa, ja sam nekoliko godina ranije pričao o važnosti i neophodnosti izmene postojećeg zakona, zato što sam svedok, kao lekar, da mnogi naši pacijenti ne dočekaju organ. Moraju da idu u inostranstvo da se izvrši transplantacija tog organa, tako da uopšte nisam imao dilemu kada sam i javno pričao o tome, i na Tviteru 3. 12. 2017. godine sam napisao da takav zakon treba da se donese u Srbiji - rekao je Dušan Milisavljević za "Espresa".

Milisavljević je još rekao i kako je član Demokratske stranke, te kako se u nju učlanio kada je njen vođa bio Zoran Đinđić. Objasnio je kako u DS-u uvek ima različitosti i sukoba mišljenja, ali da je podršku za ovaj Zakon dobio iz poslaničkog kluba DS-a

- Sami poslanici Demokratkse stranke, ukoliko bi se izjašnjavali, izjasnili bi se potvrdno što se tiče ovog Zakona. Zato što se ovde ne izjašnjavamo o podršci bilo kojm ministru ili Vladi, nego se izjašnjavamo o nekom zakonu, dakle da li je on dobar ili nije dobar. To je Demokratska stranka u koju sam se ja učlanio, da se izjašnjavate o onom šta mislite i o onom u šta verujete, a ne da po svaku cenu budete protiv bilo koga, samo zato što ste s ove strane. Ja mislim da bi takva parlamentarna demokratija trebalo da bude u godinama koje dolaze. Srbija je mlada višestranačka parlamentarna demokratija, mi se još učimo toj demokratiji. Možda je to jedan primer da kada je neki predlog zakona dobar, iako dolazi iz vladajuće koalicije može jako da se podrži - nastavio je Milisavljević za "Espreso".

Dodao je još i kako je ovaj Predlog zakona napisan od strane njegovih kolega lekara.

- Ja znam te lekare, koji su celi svoj život posvetili transplantacionom programu, spašavanju života pacijenata. Ja verujem svojim kolegama, u suštini. Ovo je struka pisala, ovo je struka napravila, da bude bolje našim građanima. Zašto to ne bih rekao? Ja nemam strah od toga da kažem da podržavam ovaj Zakon - zaključio je dr Dušan Milisavljević za "Espreso".

Bonus video:

Espreso intervju - Dušan Milisavljević i Dragan Vesović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.