U PETAK SRBIJU ČEKA VELIKI SVEMIRSKI SPEKTAKL: Evo kako da se spremite i odakle će NAJBOLJE DA SE VIDI!
Foto: Fonet

fenomen

U PETAK SRBIJU ČEKA VELIKI SVEMIRSKI SPEKTAKL: Evo kako da se spremite i odakle će NAJBOLJE DA SE VIDI!

U petak 27. jula nastupiće nešto prilično neočekivano

Objavljeno: 16:05h

Iz srpskog astronomskog društva "Ruđer Bošković" saznajemo da će u petak 27. jula u 20 časova biti u prilici da posmatramo potpuno pomračenje meseca.

U prvom satu mesec će biti delimično pomračen, a pri izlasku, i na malim visinama, biće taman i crven. Pomračenje meseca neće biti samo teleskopska pojava ovog jula, već ćemo pomračenje moći da ispratimo i golim okom ili dvogledom - piše na zvaničnom sajtu udruženja.

Pomračenje meseca
Pomračenje meseca foto: Printscreen/Youtube

Pomračenje Meseca trajaće 3 sata i 54 minuta, dok će Mesec biti potpuno pomračen 1 sat i 43 minuta. Gde god da živite u Srbiji pomračenje će biti vidljivo golim okom. Privilegovani će biti i stanovnici Evrope, Australije, Azije i Afrike, dok stanovici Severne Amerike neće užuvati u ovom prizoru. Ranijih godina istim povodom uduženje astronoma "Ruđer Bošković" je organizovalo za sve građane motrenje teleskopom u opservatoriji na Kalemegdanu.

Uzimajući u obzir razna praznoverja i pseudonauke, ljudi se drže toga da će poptuno pomračenje uticati na njih. Stoga iz udrženja upozoravaju na besmisao takvih istupa i savetuju da je ova lepa atmosferska pojava razlog da obratimo pažnju na promene kroz koje će Mesec proći tokom pomračenja - navodi se u sopštenju.

Podsećamo, poslednje pomračenje Meseca se moglo videti iz Srbije 31. januara tekuće godine, a trajalo je samo sat i 16 minuta. U petak nas čeka najduže pomračenje Meseca u 21. veku.

Uzimajući obzir najavljeno pomračenje, pozvali smo udruženje astronoma "Ruđer Bošković" kako bismo saznali nešto više o ovom fenomenu.

Zanimalo nas je, ono što većinu zanima, a to je da li će za građane biti organizovano motrenje teleskopom, ali i da usput dobijemo po koji savet za sve one koji ne mogu doći na motrenje u opservatoriju na Kalemgdanu. Na se na naše ponovljenje pozive i mejlove, do zaključenja ovog teksta, iz ovog udruženja niko nije odazvao.

O toku ovog pomračenja možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.