Koliko u svetu ima Srba, koliko Hrvata, a koliko Albanaca: Ove cifre će vas OSVESTITI!
Foto: Wikipedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

KO JE KOME PRETNJA

Koliko u svetu ima Srba, koliko Hrvata, a koliko Albanaca: Ove cifre će vas OSVESTITI!

Ko će koga nadmašiti po broju stanovnika, pitanje je sad?

Objavljeno: 16:16h

Pitanje o etničkoj pripadnosti spada u kategoriju izrazito ličnih pitanja u popisu stanovništva.

Subjektivnost u odgovaranju otežava naučnu objektivnost prilikom analize, a nosi u sebi niz otvorenih pitanja.

Sve veće neizjašnjavanje stanovništa umnogome kompikuje posao istraživačima. Neko se izjašnjava kao eskim, neko kao nigerijac, šveđanin kosovar na to ima pravo," jer, može im se". O ovome se raspravlja na široko, ali i svakodnevno uz kaficu, pivo i grickalice gledajući fudbal na Tv.

Značaj ovog pitanja se u prilikom popisa u Srbiji i svetu dosta menjao uzimajući u obzir gore navedeno.

Evo kako su Srbi, Hrvati i Albanci rapoređeni po svetu:

Ukupan broj Srba u svetu i kod nas je između 9.6–12.5 milliona.

Najveći broj Srba živi u Srbiji 5.900.000.

Drugi veći deo Srba živi u Bosni i Hercegovini 1,086,733, zatim u Crnoj Gori živi značajan broj Srva 178,110 stanovnika ,u Hrvatskoj 186,633 , na Kosocu živi 146,128 stanovika uključujući severno Kosovo.

Manji broj Srba takođe živi u Republici Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj ukupno 103.018 stanovnika.

Veliki broj Srba živi u dijaspori (tuđini), prvenstveno u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Švedskoj, Turskoj, Argentini, Kanadi i Australiji, Africi ukupno 1.907.032 stanovnika.

Demografija Srbije
Demografija Srbije foto: Wikipedia

Kada se sabere ukušan broj stanovnika u Albaniji i svetu broje oko 7–11.6 milliona stanovnika.

U Albaniji živi oko polovina ukupne albanske populacije 2,509,879 dok značajan postotak Albanaca živi na Kosovu 1,749,323. Na severozapadu Makedonije živi 509,083, Crne Gore 30,439, Hrvatske 17.513, a najmanje Albanaca ima u Srbiji gotovo 5,809 stanovnika.

Takođe, postoje albanske zajednice u mnogim drugim zemljama, uključujući Tursku, Grčku, Italiju, Švajcarsku i Nemačku, Zapadnu Evropu i Ameriku oko 2.800.000 stanovnika.

Demografija Albanije
Demografija Albanije foto: Wikipedia

Hrvata ukupno ima oko 4.284.889, a broj Hrvata u inostranstvu se može samo okvirno proceniti.

Od ukupnog broja stanovništva u Hrvatskoj 3.874.321 čine Hrvati, drugo mesto drže Srbi 201.631 stanovnika, zatim Bošnjaka 20.755, Mađara 16.595 i Albanaca 15.082 stanovnika.

Najveće emigrantske grupe žive u zapadnoj Evropi, prvenstveno u Nemačkoj, a zatim u Švajcarskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Od drugih kontinenata, Severna Amerika ima najbrojniju hrvatsku imigraciju, koja je pretežno skoncentrisana u SAD kao i u Kanadi. Hrvata ima i u Argentini, Čileu, Peruu, Brazilu i Boliviji ali im se tačan broj ne zna.

Hrvata ima oko četiri miliona u Hrvatskoj i oko 500.000 u Bosni i Hercegovini, te oko 100.000-200.000 u ostalim zemljama bivše SFRJ, te u Gradišću u Austriji.

Njihov broj u inostranstvu se može samo proceniti, ali pretpostavlja se da u iseljeništvu živi barem jednako mnogo Hrvata kao u domovini, no taj broj najviše zavisi o tome smatraju li se više Hrvatima i kako se etnički izjašnjavaju.

Demografija Hrvatske
Demografija Hrvatske foto: Wikipedia

Kad sve saberemo i oduzmemo apsolutno ne važi činjenica da će Srbi uskoro stati pod jedni šljivu kao i cela ujdurma oko toga da će nas Albanci zaposeti i postati mnogoljudnija nacija od Srba, ali i Hrvata.

Pretnje da će do 2080. Albanaca će biti više nego Srba, padaju u vodu.

Takođe, apsolutno je jasno zašto Albanci ne žele Srbima sa Kosova tako lako da priznaju da postoje jer ih "nema šaka jada" kako su Albanci ili Hrvati svojevremeno govorili. Nije zgoreg ni pomenuti da svako ko ikada bude i pomislio da je Kosovo izgubljeno ili da se Hrvati galopiraućom brzinom razmnožavaju treba da ima na umu ove podatke i odmah zaboraviti na belu kugu.

Bilo kako bilo, ne možemo reći da jedna od od ove tri nacionalnosti prednjače u broju stanovnika kod nas i u svetu. I Srba i Hrvata i Albanaca ponaosob ima u proseku između 9-11 miliona stanovnika.

Da li ste se nadali ovakvom podatku? Pišite nam komentarima.

BONUS VIDEO:

(J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.