Umesto da čekaju ČUDO, stanovnici STARE PLANINE SU preuzeli stvar u svoje ruke! (FOTO)
Foto: Odbranimo reke Stare planine

pobunili se

Umesto da čekaju ČUDO, stanovnici STARE PLANINE SU preuzeli stvar u svoje ruke! (FOTO)

Umesto da čekaju "Green peace" ili spas s neba, stanovnici Stare planine su shvatili da moraju sami da se brane od "armagedona" koji im se, kako kažu, nadvio nad glavama u vidu mini-hidrocentrala

Objavljeno:

Stara planina je sa svojih 100.000 hektara najveće zaštićeno područje u Srbiji. Uz izuzetnu geološku raznovrsnost, prava je oaza biološke, biljne i životinjske raznovrsnosti, koju čini više od 1.200 vrsta biljaka, od čega su 115 endemične.

Četrdesetak vrsta su prave prirodne retkosti, a njih 50 se nalazi na evropskom spisku ugroženih. Ornitolozi kažu da ovde živi preko 150 vrsta ptica gnezdarki, koje su i u Srbiji retkost, 30 vrsta sisara, 6 vrsta vodozemaca.

Stara planina
Stara planina foto: Odbranimo reke Stare planine

- U staroplaninskim potocima i rekama, među kojima su najpoznatije Jelovička, Toplodolska, Visočica, Golema reka, Topilnica i druge živi fantastičnih 26 vrsta riba, među kojima je i potočna pastrmka, navodi lokalna aktivistkinja sa Stare planine, Nensi Radojkovic.

Ako tome dodamo podatak da je ljudski rod do sada istrebio i sa lica zemlje zauvek izbrisao 97% svih životinjskih vrsta onda bi svi morali da pokušamo da spasemo što se spasti može, tvrde iz udruženja.

Stara planina
Stara planina foto: Odbranimo reke Stare planine

Umesto da čekaju "Green peace" ili spas sa neba, stanovnici Stare planine su shvatili da se moraju sami braniti od "armagedona" koji im se kako kažu, nadvio nad glavama u vidu mini hidrocentrala. Upravo su one razlog njihovog protesta.

Stara planina
Stara planina foto: Odbranimo reke Stare planine

Oni tvrde da je to projekat koji samo i isključivo služi za bogaćenje pojedinaca bliskih vlasti i koji nikome neće doneti ništa dobro, pa su kako kažu odlučili su da održe seriju protesta na kojima bi skrenuli pažnju javnosti na "zlo koje nam se svima sprema".

Stara planina
Stara planina foto: Odbranimo reke Stare planine

Svi koji žele da pomognu da u pokušaku da se spasi priroda na Staroj planini, peticiju za spas reka može potpisati na, https://www.peticije24.com/205763#sign

Podsećamo, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je nedavno u Pirotu da je protiv izgradnje mini centrala u zaštićenim dobrima, ali je krajem aprila presudom Upravnog suda u Beogradu poništeno rešenje ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici na Staroj planini.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.