Smenjen Tefik Ramadanović, na čelu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ponovo Vitomir Mihajlović! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

promene

Smenjen Tefik Ramadanović, na čelu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ponovo Vitomir Mihajlović! (FOTO)

Na osnovu predatih potpisa, jedne trećine članova Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, u Nišu je održana vanredna sednica Saveta, na kojoj je smenjeno kompletno rukovotstvo i jednoglasno izabrano novo

Objavljeno: 10:11h

Na vanrednoj sednici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koja je održana juče u Nišu, smenjen je dosadašnji predsednik Tefik Ramadanović, a za novog predsednika jednoglasno je izabran prof. Vitomir Mihajlović.

Na osnovu predatih potpisa, jedne trećine članova Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, juče je u Nišu održana vanredna sednica Saveta, na kojoj je smenjeno kompletno rukovotstvo i jednoglasno izabrano novo.

Predsednik Saveta,  prof. Vitomir Mihajlović
Predsednik Saveta, prof. Vitomir Mihajlović foto: Privatna arhiva

Za predsednika Saveta izabran je prof. Vitomir Mihajlović, za prvog zamenika predsednika Duško Jovanović, a za predsednika Izvršnog odbora Ninoslav Jovanović.

Novoizabrani predsednik Mihajlović, rekao je da Savet - institucija koja je jedina prepoznata od strane države kao partner u reševanju problema romske zajednice u Srbiji, moraju da predstavljaju Romi i Romkinje koji imaju određeni kredibilitet, obrazovanje, iskustvo i znanje u bavljenju ovim poslom.

- Zadatak mojih saradnika i mene, jeste da što efikasnije rešavamo probleme romske zajednice u Srbiji i to na drugačiji i efikasniji način od ljudi koji su do sada rukovodili ovom institucijom. Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine nastaviće integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja kako bi se promenio položaj Roma i Romkinja. Nama predstvoje redovni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina i mi ćemo u narednom periodu raditi na podizanju svesti pripadnicima romske zajednice o nacionalnom indetitetu, i to kroz upis u poseban birački spisak, rekao je on.

Mihajlović je rekao da smatra da je od krucijalne važnosti da svi pripadnici romske zajednice budu upisani u poseban birači spisak, da se neposredno priključe kolektivnoj kampanji i na taj način uzmu učešće u uzbornom procesu novih članova Saveta.

Prvi zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma, Duško Jovanović, iskoristio je priliku da se zahvali svim prisutnim članovima Saveta na ukazanom poverenju i podsetio je sve prisutne na započete poslove koje je on pokrenuo, a koji su ostali nedovršeni zahvaljujući nesposobnosti bivšeg rukovodstva.

Prvi zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma, Duško Jovanović
Prvi zamenik predsednika Nacionalnog saveta Roma, Duško Jovanović foto: Privatna arhiva

- Smatram da svi mi moramo da nastavimo tamo gde smo prekinuti pre nekoliko meseci. Nažalost, vreme upisa u srednje škole i na fakultete je prošlo. Staro rukovotstvo nije uspelo da sprovede moju inicijativu, da se svako romsko dete koje položi prijemni ispit upiše u prvu željenu srednju školu ili faklutet, ikao sam dobio saglasnost od strane nadležnih ministarstava. Dakle, država je bila saglasna sa mojim predlogom, ali nisu imali kvalitetnog partnera sa druge strane. Zahvaljujući nesposobnosti bivšeg predsednika, ova mera nije sprovedena, rekao je Jovanović.

Jovanović je još kazao da očekuje zajednični i sveobuhvatni rad svih članova Saveta, a posebno je skrenuo pažnju na uključivanje mlađih i obrazovanijih lica u rad Saveta, što su članovi Saveta jednoglasno prihvatili.

U narednom periodu, a najkasnije za mesec dana, očekuje se pismena verifikacija novog rukovodstva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine od strane ministratsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.