ZAPANJUJUĆI PODATAK: Znate li koliko je odsto stanovnika Srbije KORISTILO DROGU?!
Foto: Pixabay

neverovatno

ZAPANJUJUĆI PODATAK: Znate li koliko je odsto stanovnika Srbije KORISTILO DROGU?!

Marihuana je prva psihoaktivna supstanca sa kojom se mladi susreću

Objavljeno:

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu i članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama Mira Kovačević izjavila je danas da je osam odsto populacije Srbije koristilo drogu, pri čemu je ogromna većina, čak 99 odsto njih koristilo marihuanu.

- Marihuana je prva psihoaktivna supstanca sa kojom se mladi susreću. Festivali, žurke i diskoteke su mesta gde je popularno kombinovati alkohol sa marihuanom i ekstazijem - rekla je Mira Kovačević za Radio-televiziju Srbije.

Ona je rekla da, prema njihovim statistikama, u beogradskom regionu na lečenju uglavnom od heroina ima više od 1.000 zavisnika, dok u Srbiji ima izmedju 6.000 i 8.000 zavisnika na lečenju.

Kao članica Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, ona je kazala da su mere prevencije Vlade Srbije dobre i da država treba da obezbedi smanjenje ponude i potražnje droge na ulicama što je dugotrajan i kompleksan proces u kojem porodica ima centralno mesto, a škola zauzima drugo mesto.

- Dobro je da je džrava stala iza toga. Na stručnjacima je da preporuče efikasne programe, a na državi da obezbedi zakonski osnov da se to rade - rekla je Mira Kovačević.

Ona je kazala da lečenje zavisnosti može biti efikasno i uspešno ako zavisnik i njegova porodica rade na tome.

- Naša ustanova želi da izadje u društvo i omogući ljudima da od stručnjaka u nekom ambijentu koji nije bolnica dobiju prave informacije - rekla je Mira Kovačević i dodala da su korisne informacije dostupne na sajtu bolnice i njenoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.