SAHRANJUJEMO I ŠIPTARE: Skandalozna objava na zvaničnom sajtu pogrebnog preduzeća je ŠOKIRALA CELU SRBIJU! (FOTO)
Foto: Printscreen/lisje.com

šok!

SAHRANJUJEMO I ŠIPTARE: Skandalozna objava na zvaničnom sajtu pogrebnog preduzeća je ŠOKIRALA CELU SRBIJU! (FOTO)

Vest koja nije prošla nezapaženo na društvenim mrežama

Objavljeno:

Po obaveštenju na sajtu Javno komunalnog preduzeća "Lisije" iz Novog Sada na groblju u Veterniku se sahranjuju "pravoslavaci, katolici i Šiptari" ili preciznije, "Šiptari muslimanske veroispovesti".

Na sajtu ovog komunalnog preduzća, u delu gde je predstavljeno groblje u Veterniku navodi se: "Na njemu obavljaju sahrane pravoslavci i katolici, a od 1964. godine sahranjuju se i Šiptari muslimanske veroispovesti".

Vest koja nije prošla nezapaženo na društvenim mrežama. Zvog toga, u JKP "Lisje" odlučuju u ponedeljak da promene ovu rečenicu i pišu: "građani muslimanske veroispovesti i Albanci".

Pošto je javnost zamerila da se nepotrebno podvlačeći ime jedne od mnogobrojnih nacija koje žive u našoj zemlji, u ovom JKP ponovo ispravljaju, odnosno vraćaju na staro: "Šiptari muslimanske veroispovesti". Tako na sajtu stoji i sada, o čemu svedoči i ovaj printskrin načinje oko 13 časova danas.

Sporan natpis na sajtu
Sporan natpis na sajtu foto: Printscreen/lisje.com

U "Lisju" se pravdaju da su ove konstrukcije i naziv "Šiptari" preuzeli iz monografije njihovog preduzeća: "U delu teksta '...a u jednom delu groblja od 1964. godine sahranjuju se i Šiptari muslimanske veroispovesti' pisalo '... a u jednom delu groblja od 1964. godine sahranjuju se i muslimanske veroispovesti i Šiptari'".

Dakle, prema ovome, samo su malo promenili red reči.

- Na ovu činjenicu ukazao nam je neimenovani novinar jednog novosadskog portala, i to tako što je tendenciozno objavio kako Lisje upotrebljava pogrdan izraz za Albance, te kako ih diskriminiše. Odmah sutradan izvršen je uvid u monografiju, i tekst je ispravljen. Tačnije, ispravili smo tekst na originalni, kakav i stoji u monografiji Lisje, koja je izdata 1997. godine povodom obeležavanja 35 godina pogrebne delatnosti Novog Sada - navode iz "Lisja" za Portal 021.

Ono što izgleda radnicima u "Lisju" za početak nije jasno jeste da Albanci sebe ne nazivaju "Šiptarima" nego "Šćiptarima" te da se "Šiptar" danas u Srbiji koristi isključivo u pogrdnom i negativnom kontekstu.

Kao i činjenicu da se Albanci ne identifikuju nužno kao muslimani ili pravoslavci i katolici.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.