AMERIČKI VIRUS U OBRENOVAČKOM VRTIĆU: Zaraženo više od 50 mališana, a sve počinje povišenom temperaturom i osipom (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube / RTV Mag

haos

AMERIČKI VIRUS U OBRENOVAČKOM VRTIĆU: Zaraženo više od 50 mališana, a sve počinje povišenom temperaturom i osipom (VIDEO)

Ovaj virus (u Americi nazvan "hand mouth foot disease"), veoma se lako prenosi

Objavljeno:

Više od 50 mališana u Obrenovcu u poslednjih mesec dana zaraženo je "američkim virusom", koji ostavlja ospice po rukama, nogama i ustima, pa je u vrtiću "Veseljko" čak proglašena i epidemija.

Ovakve epidemije su, kako navode lekari, uobičajene u vrtićima, ovo oboljenje je prilično bezazleno i razloga za paniku nema.

Pedijatar dr Milan Bugarski rekao je za RTV Mag da je u obrenovačkom vrtiću epidemija proglašena jer je tokom juna obolelo 22 dece.

- Sada je bitno da se pojača epidemiološki nadzor, higijena, trijaža i da se roditelji odmah obaveste. Takođe, ako se posumnja na nešto, trebalo bi se odmah javiti pedijatru. Gotovo svakodnevno nam dolaze deca sa ovim oboljenjem - napominje pedijatar.

Ovaj virus (u Americi nazvan "hand mouth foot disease"), veoma se lako prenosi, a počinje povišenom temperaturom, nakon čega se javlja osip oko usta i u ustima, na dlanovima i stopalima.

- Oboljenje je najčešće kod dece do pete godine života, može i do desete, a nakon toga je gotovo na nivou rariteta. Prenosi se direktnim kontaktom, ali karakteristično je da može i indirektno, na primer, preko zajedničke igračke. Karakteristično je za tople letnje i jesenje dane - dodaje dr Bugarski.

Kako prenosi lokalni medij, bolest traje tri do 10 dana, a dete je najviše zarazno u prvom nedelji i ne bi trebalo da bude u kolektivitetu.

- Inkubacija traje dva do pet dana, međutim, virus se putem stolice kod dece izlučuje i po više nedelja. Komplikacije su retke, javljaju se samo kod dece koje imaju neku prethodnu bolest - kaže dr Bugarski.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / RTV Mag)

Pedijatar savetuje roditelje da, ako do oboljenja dođe, na prvom mestu vode računa o telesnoj temperaturi deteta.

- Sem toga, dete mora biti adekvatno rehidrirano, može se kupati u hipermanganu da bi se sprečile dodatne infekcije. Dakle, mališanu se samo pomaže da preleži bolest, ono će se samo boriti sa infekcijom - zaključuje lekar.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.