JEDAN SE OTVORI, DRUGI PROKIŠNJAVA: Kante pune vode kupile kišnicu, voda ušla u zgradu Muzeja savremene umetnosti!
Foto: Fonet

baš nam ne ide

JEDAN SE OTVORI, DRUGI PROKIŠNJAVA: Kante pune vode kupile kišnicu, voda ušla u zgradu Muzeja savremene umetnosti!

Voda nedavno ušla u obnovljenu zgradu Muzeja savremene umetnosti. Eksponati nisu bili ugroženi, kažu u ovoj instituciji

Objavljeno:

Postavljene na poslednjem nivou nedavno obnovljenog zdanja Muzeja savremene umetnosti na Ušću, kofe nisu deo neke ultramoderne instalacije, već su tu da prikupe vodu koja prodire sa krova.

Prokišnjavanje, kako smo saznali u ovoj instituciji, posledica je obilnih padavina, posle kojih voda u kapljicama počinje da prodire u unutrašnjost zgrade. Za sada, kažu, dela koja se nalaze na poslednjoj etaži nisu ugrožena, a nadaju se da do toga uopšte neće ni doći.

- Zgrada je u garantnom roku i još smo u fazi "upoznavanja sa njom" - kaže nam Senka Ristivojević, zadužena za odnose sa javnošću u MSU.

- Preduzeće "Termoinženjering" koje je bilo nosilac radova tokom poslednje faze rekonstrukcije odmah po našem pozivu sanira problem. Za eksponate i za zgradu najvažnije je da stručnjaci i radnici ove firme reaguju na vreme.

Da podsetimo, posle stečaja firme "Montera" kojoj je isplaćena celokupna cena rekonstrukcije, a posao je ostao nezavršen, a potom i višegodišnjeg zastoja u radovima, krov je bio prvi na redu za obnovu. U vreme dok je direktor MSU bio Jovan Despotović, tokom 2014. raspisan je tender, a ovaj posao dobila je užička firma "Jedinstvo". Za rekonstrukciju krova opredeljeno je bilo 400 miliona dinara.

Firma "Jedinstvo" pojavila se i kao jedan od ponuđača na tenderu za ostatak radova na zgradi za koju su Ivan Antić i Ivanka Raspopović svojevremeno dobili Oktobarsku nagradu.

Taj tender je propao, zbog sukoba između tenderske komisije koja se opredelila za "Jedinstvo", iako je imalo najskuplju ponudu i tadašnjeg saziva Ministarstva kulture, na čijem čelu je bio Ivan Tasovac, koje se zalagalo da posao dobije ponuđač sa najnižom ponudom, u tom slučaju "Modulor" iz Zemuna.

Čitav slučaj razrešen je smenom Jovana Despotovića sa mesta direktora. Na ponovljenom tenderu, kada je za prvog čoveka MSU došao Slobodan Nakarada, obnova čitave zgrade pripala je konzorcijumu na čijem čelu je bio "Termoinženjering".

- Svi tenderi su urađeni po propisima, a prethodni direktor je raspisao tender za krov, koji je tada prokišnjavao, pa je sređen - kaže za "Novosti" Slobodan Nakarada, direktor MSU.

- U kompletnoj obnovi "Termoinženjering" je ponovo sve uradio. Izvođači imaju obavezu dve godine da vrše sanaciju bilo kakvih propusta koji su se desili tokom rekonstrukcije.

Kada se završila zima, nismo mogli da proverimo kako će sve funkcionisati. Nedavno, kada su bile najveće kiše, imali smo situaciju da na dva mesta nisu dobro radili dihtunzi, zbog čega smo stavili kofe i to je sada promenjeno.

Kako smo se u petak uverili - u muzeju više nema kofa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.