NAJDRASTIČNIJA NOVINA O TEHNIČKOM PREGLEDU I REGISTRACIJI VOZILA: Ako to ne uradite na ovaj način, preti vam 5 GODINA ZATVORA!
Foto: Pixabay.com

CENA ZAVISI OD LOKACIJE

NAJDRASTIČNIJA NOVINA O TEHNIČKOM PREGLEDU I REGISTRACIJI VOZILA: Ako to ne uradite na ovaj način, preti vam 5 GODINA ZATVORA!

Zatvorska kazna preti i vlasniku vozila, kao i vlasniku tehničkog pregleda

Objavljeno: 16:51h

Ko od četvrtka registruje automobil bez tehničkog pregleda rizikuje da završi u zatvoru, i to od tri meseca do pet godina, kolika je kazna za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave.

Zatvorska kazna preti i vlasniku vozila, kao i vlasniku tehničkog pregleda. Ovo je možda i najdrastičnija novina Pravilnika o tehničkom pregledu vozila otkriva načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

- Građani moraju da znaju da registraciona nalepnica više ne može da se produži ako se ne izvrši tehnički pregled vozila. Zbog toga ne treba da nasedaju na priče raznih agencija za registraciju vozila o dobijanju isprave bez tehničkog pregleda. Ako pokušaju da izvrše registraciju bez tehničkog pregleda, bilo sami ili preko neke agencije, saslušavaćemo ih u krivičnom postupku kao učesnike ili saučesnike krivičnog dela falsifikovanja isprava - naglašava Arsov.

Juče je ispred linija tehničkog pregleda širom zemlje bilo gužvi pošto mnogi vozači žele da registruju automobil pre početka primene novog pravilnika. Još veći redovi očekuju se od četvrtka, i zbog toga Arsov savetuje građane da obave tehnički pregled u roku od mesec dana pre isteka registracione nalepnice.

- Mnogi smatraju da će, ako dođu na tehnički pregled pre isteka registracije, izgubiti dane prethodne registracione nalepnice, a to nije tačno. Ukoliko izvrše tehnički pregled 30 dana pre isteka registracije i prođu kontrolu, dobijaju novu registracionu nalepnicu sa istim datumom isteka kao za prethodnu ispravu. Samo što će im, naravno, ta nalepnica važiti do tog datuma sledeće godine - savetuje Arsov i dodaje da bi građani trebalo prvo da odu kod automehaničara, pa da zakažu tehnički pregled.

Tehnički pregled po novom pravilniku biće znatno rigorozniji i trajaće pola sata za putničke automobile, tokom kojih će kontrolori morati da naprave pet fotografija vozila (prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomer). Takođe, na svakoj slici moraju postojati datum i vreme i biti čitljive registarske oznake vozila, dok se na jednoj mora videti i kontrolor koji je uradio pregled.

- Ako, na primer, dođemo u 12.15 na tehnički pregled koji je počeo da radi u osam ujutru, tačno ćemo videti po zapisniku koliko je vozila pregledao i da li je poštovao tu odredbu od pola sata trajanja pregleda - ističe Arsov.

Novina je da će nakon izvršenog pregleda svaki vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti. U tom slučaju, tehnički pregled daje rok od tri dana vlasniku vozila da uradi sve popravke i odlučuje da li će vlasnik da plati dva puta pregled u tom roku ili ne. Ako je nezadovoljan pregledom, vlasnik vozila može da ode na neku drugu liniju tehničkog pregleda.

Arsov ističe da će u prva dva meseca primene novog pravilnika saobraćajna policija poslati sve svoje inspektore, a ima ih više od 100, na linije tehničkog pregleda kako bi otklonili sve nejasnoće i radnicima i građanima. Posle perioda prilagođavanja, saobraćajna policija započeće rigoroznu kontrolu.

- Bićemo posebno rigorozni kada se overi ispravnost za tehnički neispravna vozila, i to kako prema vlasnicima automobila, tako i prema onima koji su radili tehnički pregled. Nećemo tolerisati neispravan uređaj za zaustavljanje ili upravljanje, oštećene pneumatike, pneumatike kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, dubinsku koroziju, neispravne svetlosno-signalne uređaje, oštećenu ili nečitljivu identifikacionu oznaku - naglašava Arsov i dodaje da će policija vršiti provere na osnovu izveštaja tehničkog pregleda.

- Ako je na jednom pregledu vozilo imalo neispravnosti koje ne mogu brzo i lako da se poprave, a drugi tehnički kaže da je vozilo ispravno, a pritom prvi pregled ima i foto-dokumentaciju o neispravnostima, i mi vidimo da je vozilo i dalje u takvom stanju, ovom drugom tehničkom pregledu nema pomoći - tvrdi Arsov.

U tom slučaju policija će oduzeti ovlašćenje vlasniku tehničkog pregleda i podneti prekršajnu prijavu.

- Kazna je od 60.000 do 800.000 dinara za vlasnike tehničkog i 20.000 do 40.000 za radnike. Za vlasnike neispravnog vozila, ako ih zaustavimo u saobraćaju, kazna je od 5.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od tehničke neispravnosti - ističe Arsov.

Neispravnosti koje se neće tolerisati

• neispravni uređaj za zaustavljanje

• neispravni uređaj za upravljanje

• dubinska korozija

• oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama

• neispravni svetlosno-signalni uređaji

• oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka

Cena pregleda od 2.200 do 4.000 dinara

- Predložili smo da cena pregleda bude jedinstvena ka kupcu bez obzira na to da li je neki tehnički pregled u sistemu pdv-a ili ne. Naš je predlog, a to zavisi od ministarstva finansija, jeste da najniža cena bude 2.200 dinara, a najviše oko 4.000 dinara za putnička vozila. U tu cenu je uračunat i deo Agencije za bezbednost saobraćaja za izgradnju informacionog sistema. Cena će, naravno, zavisiti i od lokacije tehničkog pregleda - kaže načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.