NAŠ VELIKI JUNAK PISAO JE OVAKO: Pronađeno do sada nepoznato pismo HAJDUKA VELJKA PETROVIĆA staro 200 godina!
Foto: RTS printscreen

ZNAČAJNO OTKRIĆE

NAŠ VELIKI JUNAK PISAO JE OVAKO: Pronađeno do sada nepoznato pismo HAJDUKA VELJKA PETROVIĆA staro 200 godina!

Pismo je staro više od 200 godina

Objavljeno: 20:42h

Hajduk Veljko Petrović je naš čuveni junak koji se borio za slobodu Srbije.

Proteklih dana otkriveno je javnosti do sada nepoznato njegovo pismo, prenosi RTS. Istoričari ga smatraju ekskluzivom.

Veruje se da je ovo potpis komandanta negotinske krajine Hajduk Veljka i njegov pečat. Pismo je staro više od 200 godina. U Muzej knjige i putovanja stiglo je zahvaljujući jednom kolekcionaru.

- Ovo su istorijske ekskluzive, jer ta dokumenta su maltene nepostojeća i retki su muzeji i arhive koje poseduju takve primerke. Pismo se nalazilo u biblioteci Ljubomira Nenadovića, a Ljubomir Nenadović je baš na poleđini napisao i belešku da se radi o pismu ‘ajduk Veljka - ističe Viktor Lazić iz Muzeja knjige i putovanja.

Hajduk Veljko
Hajduk Veljko foto: Wikipedia

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen ili je ovo rukopis glavnog pisara tog vremena, Vuka Karadžića.

- Kada znamo za činjenicu da su posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine ustanici svoju arhivu buradima prebacivali preko Save, kako piše prota Mateja Nenadović, svako pismo koje je pronađeno iz ovog perioda je vrlo važno - objašnjava za RTS dr Radomir Popović iz Istorijskog instituta.

- Pokazalo se da je u stvari u pitanju bila naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć u namirnicama takozvani bir ustanicima, i to je ukratko sadržaj ovog pisma - kaže dr Isidora Bjelaković, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pismo bi, zajedno sa primercima srpskih kubura i turskih sablji, uskoro moglo da se nađe na izložbi retkih stvari iz Prvog srpskog ustanka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.