SJAJNI SU MOMCI OVI SRBI, UMEJU DA BRANE SVOJU ZEMLJU: Bićete ponosni zbog reči austrougarskih vojnika nakon CERSKE BITKE!
Foto: Profimedia

poštovali neprijatelja

SJAJNI SU MOMCI OVI SRBI, UMEJU DA BRANE SVOJU ZEMLJU: Bićete ponosni zbog reči austrougarskih vojnika nakon CERSKE BITKE!

Možda najveća pohvala junaštva i hrabrosti srpskog naroda došla je upravo sa neprijateljske strane

Objavljeno: 30.06.2018. 20:18h
  • 3

Cerska bitka je jedna od značajnih pobeda u Prvom svetskom ratu.

Bila je to velika pobeda Srbije ali i, možda još važnije, prva pobeda saveznika u Velikom ratu, ona koja je pokazala da se na malu balkansku državu stisnutu između neprijatelja, oslabljenu od Balkanskih ratova i izolovanu od saveznika, i te kako može računati!

O ovoj pobedi u danima koji su usledili pisali su i novinari, i književnici i vojnici… Ipak, možda najveća pohvala junaštva i hrabrosti srpskog naroda došla je upravo sa neprijateljske strane.

Ovo su posle Cerske bitke zapisala dva austrougarska vojnika:

- Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska – ne, razbijena rulja jurila je u bezumnom strahu prema granici. Vozari su šibali svoje konje, artiljerci su boli svoje mamuzama, oficiri i vojnici gurali su se i probijali čitave kolone komore ili gazili u rovovima pored puta u grupama u kojima su bili zastupljeni svi rodovi vojske. Sjajni su momci ovi Srbi, oni umeju da brane svoju zemlju. Tek u Srbiji 1914. shvatio sam da je ljubav prema slobodi malih naroda jača sila od nasilja velikih i moćnih. Tek ovde sam shvatio da neumitna sila-volja savlađuje sve, a da je slabost sile u tome što veruje u silu. -Egon Ervin Kiš, austrougarski vojnik i pisac

- Ovom prilikom treba napomenuti da smo upoznali Srbe kao valjane neprijatelje. Ja sam ih smatrao i smatram ih i sada kao vojnički najjače od svih naših neprijatelja. Zadovoljni sa malim, dovitljivi, lukavi, osobito pokretljivi, vešti u korišćenju zemljišta, vrlo dobro vođeni, za borbu mržnjom i oduševljenjem zagrejani, oni su našim trupama zadavali mnogo više teškoća nego Rusi, Rumuni i Italijani. - Alfred Kraus, austrijski general

Ova svedočanstva je originalno objavila "Politika" u sklopu obeležavanja 100 godina od Cerske bitke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Opanak.net)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media