NISMO DUŽNI DA PRIČAMO NA NATO JEZIKU: BG policajci NA NAŠE OČI odbili da pomognu IZRAELKI kojoj su lopovi ukrali telefon jer NE GOVORI SRPSKI!
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

klasično šikaniranje

NISMO DUŽNI DA PRIČAMO NA NATO JEZIKU: BG policajci NA NAŠE OČI odbili da pomognu IZRAELKI kojoj su lopovi ukrali telefon jer NE GOVORI SRPSKI!

Zašto niko u MUP ne želi da govori engleski?!

Objavljeno: 12:26h

Ekipa Espresa prisustvovala je pre nekoliko dana nesvakidašnjoj sceni, kada je našem reporteru prišla izraelska državljanka i zamolila da joj pomogne oko prevoda u MUP-u u Ulici Majke Jevrosime, jer prema njenim rečima, nisu hteli da je saslušaju pošto ne govori srpski jezik.

Istovremeno, radnik u obližnjem kafiću preko puta MUP-a rekao nam je da njima stalno prilaze stranci i mole ih za pomoć oko prevoda u MUP-u, jer niko ne želi da govori engleski.

U to smo se i lično uverili kada smo sa sa izraelskom državljankom došli u stanicu, gde nas je policajac sačekao rečima kako "nisu dužni da govore na engleskom, jer mi smo u Srbiji", dok je drugi policajac rekao kako "nisu dužni da pričaju na NATO jeziku".

Nijedan od njih nije rekao da li bilo ko od dežurnih policajaca govori engleski, već kako to njima nije u opisu dužnosti da na engleskom jeziku komuniciraju sa oštećenim strankama iz inostranstva.

Sa izraelskom državljankom uputili smo se u kancelariju na drugom spratu, gde je ljubazni službenik izdao odgovarajući zapisnik gospođi, iako je formalan rok za izradu i predaju zapisnika 24 sata. Međutim, pošto je ona morala da otputuje nazad u Izrael, procedura je skraćena i papir je izdat odmah, kako bi oštećena stranka mogla da refundira štetu u svom osiguravajućem društvu.

Državljanka Izraela je bila veoma zbunjena situacijom i nije mogla da veruje da niko ne zna engleski, a nakon što smo joj objasnili šta su u policiji rekli, zašto ne žele da govore engleski, još više se zbunila.

- Zar nije svima u interesu da se lepo ophode prema turistima zbog prihoda, ekonomije... - upitala nas je.

MUP-u smo ovim povodom uputili zvanična pitanja. Pitali smo ih zbog čega se sa strankama koje ne govore srpski jezik ne sarađuje, kao i ko brine o straniim državljanima koji su meta lopova u Srbiji, ako ne policija.

Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.