NAJTRAGIČNIJA SUDBINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Ovaj momak je bio SIMBOL RATA, a posle rata mu se desilo nešto NAJGORE ŠTO MOŽE DA SE ZAMISLI! (VIDEO)
Foto: Wikipedia / Yutel

PRETUŽNO

NAJTRAGIČNIJA SUDBINA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Ovaj momak je bio SIMBOL RATA, a posle rata mu se desilo nešto NAJGORE ŠTO MOŽE DA SE ZAMISLI! (VIDEO)

Njegov dvominutni intervju ušao je u kolektivno sećanje svih Jugoslovena

Objavljeno:

- Oni kao hoće da se otcjepljuju, a mi im kao ne damo.

Ovu rečenicu je pre 27 godina, u junu 1991. godine izgovorio tada 19 - godišnji vojnik JNA iz Tuzle Bahrudin Kaletović u razgovoru sa reporterom televizije “Jutel” Ivicom Puljićem, i to na prvoj liniji fronta u Sloveniji!

Izjava Kaletovića je za kratko vreme obesmislila višegodišnji krvavi rat na prostoru bivše Jugoslavije koji je usledio.

U trenutku kad je intervjuisan, Bahrudin je bio na odsluženju redovnog vojnog roka u Karlovcu, pa je kao desetar 306. lakog artiljerijskog puka PVO 10. korpusa JNA - Zagreb bio poslat u Sloveniju.

U ranim satima 27. juna 1991 godine taj puk je prešao slovenačku granicu kod Metlike, da bi ga odmah potom napali pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije. Na liniji vatre intervjuisao ga je novinar Yutela Ivica Puljić dok je ležeći u šumi držao položaj.

Taj dvominutni intervju ušao je u kolektivno sećanje svih Jugoslovena.

Ivica Puljić ga je upitao: "Kakvo je stanje?"

Bahrudin Kaletović kratko odgovara: "Je*eno, eto kakvo."

Potom Puljić ponovo pita: "Znate li protiv koga se borite?"

Kaletović je na to odgovorio: "Otkud znam, samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*i ga, ko će drugi."

Reporter nastavlja i postavlja pitanje da li zna zbog čega se vodi rat. "Ma otkud znam. Kol’ko ja kužim to, oni kao hoće da se otcjepljuju a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu i ništa više", odgovorio je tada 19-godišnjak iz Tuzle.

Upravo je u tih nekoliko rečenica i sažeta sva zbunjenost i strah jednog mladića, koji je u Sloveniji i zarobljen pa pušten kući da bi ga opet naterali na stupanje u JNA. Novo stupanje u armiju značilo je odlazak u Đakovo gde je opet zarobljen sa celom jedinicom.

Nakon izlaska iz zarobljeništva u Hrvatskoj se javio u rezervni sastav MUP-a BiH gde je bio vezista. U jednom intervjuu krajem 1997. godine govorio je o ratu:

- Često sam bio na prvoj liniji fronta, tamo sam vidio pravi pakao. Posle svega što sam doživeo, ono u Sloveniji je bio mačji kašalj - rekao je Kaletović.

Ovaj mladić posle rata se bavio muzikom, a imao je čak i svoj bend s kojim je nastupao i u Hrvatskoj.

Po povratku s jednog nastupa u Zagrebu, u žurbi da poseti svog tek rođenog sina, Bahrudin je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.