CECA IZLETELA IZ UDŽBENIKA: Sporni stih se izbacuje iz radne sveske
Foto: Damir Dervišagić

nakon negodovanja javnosti

CECA IZLETELA IZ UDŽBENIKA: Sporni stih se izbacuje iz radne sveske

Konačnu reč ima ministar prosvete i njegovo obećanje da će problematični sadržaji biti izbačeni teško da će „prevideti” ijedan ozbiljni izdavač, tvrde u ministarstvu

Objavljeno:

Školsku godinu koja je za nama obeležile su dve nedavno pokrenute afere u vezi sa gradivom koje su učili đaci u srpskim školama. Najviše negodovanja roditelja i stručne javnosti bilo je na društvenim mrežama zbog primera vokativa ponuđenog kroz stih iz popularne pesme „Sećaš li se, lepi grome moj”, koju peva Svetlana Ražnatović.

Javnost smatra da Ceca, kako je svi oslovljavaju, nije izvođač čija bi pesma trebalo da se nađe kao primer u odobrenom kompletu udžbenika, mada je stihove kojima je dat primer vokativa u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole napisala je Marina Tucaković, autorka najvećih narodnih, pop i rok hitova na ovim prostorima.

Stihovi će biti izbačeni iz radne sveske
Stihovi će biti izbačeni iz radne sveske foto: Printscreen/Twitter

Druga zamerka potiče još iz 2014. godine ali došla je u žižu javnosti krajem aprila kada je, posle pritužbi „Labrisa”, organizacije za lezbijska ljudska prava, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, dala mišljenje da je Ministarstvo prosvete odgovorno za nenaučan i homofobičan sadržaj u srednjoškolskim udžbenicima.

U pitanju su tri udžbenika iz, medicine i neuropsihijatrije za medicinsku školu i jedan iz psihologije za ugostiteljsko-turističku i školu za lične usluge. Školska godina je okončana, u toku je priprema novih knjiga za naredni septembar, pa smo u nadležnim institucijama potražili odgovore da li će i na koji način ovi sadržaji biti izmenjeni do povratka đaka u klupe.

Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), kaže da veruju autoru radne sveske lingvisti Vladimiru Đikanoviću, u kojoj se našao sporni Cecin stih iz pesme „Sećaš li se, lepi grome moj” koji je obećao da će taj stih izbaciti.

Naša sagovornica, međutim, ističe da učenici nisu obavezni da kupe tu niti bilo koju drugu radnu svesku i uče iz njih jer su one samo pomoćno sredstvo u nastavi. Drugo je pitanje kako će učenik petog razreda na prvom času srpskog jezika da kaže nastavnici da roditelji ne žele da mu kupe pomoćni udžbenik jer im se, primera radi, ne sviđa izvođač stihova iz kojih uči vokativ.

– Verujemo da će izdavač ipak to učiniti do 1. septembra i mislimo da će Marinin i Cecin primer vokativa samo izbaciti, ne i zameniti nekim drugim. Mi smo i više puta podržali mišljenje „Labrisa” da iz medicinskih i psiholoških udžbenika treba izbaciti sporne homofobične sadržaje (da je sklonost istom polu bolest), odnosno da ih valja prilagoditi rodno ravnopravnom rečniku. Dali smo nalog i mišljenje izdavaču da to učini, ali ne znamo da li će i uraditi do početka školske godine. Znate, mi smo samo stručna i naučna institucija, a bič nije u našoj kući, zna se ko upravlja celim sistemom obrazovanja i ima izvršnu vlast da potera izdavače da to učine. Mi možemo i tri, četiri puta izricati mišljenje, a oni mogu da ne poslušaju. Ministarstvo prosvete je uvek do sada uvažavalo naše stručno mišljenje i reagovalo saglasno sa njim, nadamo se da će i ovog puta koristiti sredstva kojima raspolaže da ubedi izdavače da izmene sporne sadržaje – ističe Dejana Milijić Subić.

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, ističe da je uverena da će navedeni sporni sadržaji u radnoj svesci i udžbenicima biti izbačeni do 1. septembra. Ona ističe da je Mladen Šarčević, ministar prosvete, izričito naložio da se primedbe „Labrisa” usvoje, kao i da se sporni primer vokativa ukloni, ili zameni, iako je on u radnu svesku za srpski jezik dospeo još 2014. dakle pre Šarčevićevog ministarskog mandata.

– Zbog ovih sadržaja smo više puta kontaktirali direktora ZUOV-a i uverio nas je da je obavestio izdavače da u udžbenicima izmene sporne rečenice. Novi zakon daje ministru šira ovlašćenja i on sada može da sankcioniše izdavače ukoliko ne postupe prema nalogu. Ne verujem da bi i jedan ozbiljni izdavač rizikovao da snosi takvu sankciju, pa zato mislim da će od 1. septembra udžbenici biti izmenjeni – istakla je za „Politiku” Nedeljkovićeva.

Izdavač radne sveske iz srpskog jezika za peti razred je BIGZ. Pored stiha „A sećaš li se lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo”, u njoj su navedeni i stihovi iz pesama Riblje čorbe „Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš, ona bi tu bila”, Bajage i instruktora „Hajde, plavi moj safiru, hajde, čežnjo i nemiru”, kao i Ju grupe „Dunave, moj Dunave, kakve mi vesti vode donose”.

Što se tiče spornih udžbenika iz medicine, neuropsihijatrije i psihologije, nezvanično saznajemo da su u pitanju veoma stara školska štiva koja će novim izdanjima biti promenjena.

BONUS VIDEO:

Zoran Đorđević, Espreso intervju

(Espreso.co.rs / Politika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.