Krše propise samo da bi nas prisluškivali: Tužilaštva nezakonito traže podatke od operatora telefonije!

Država nas prisluškuje i prati

Krše propise samo da bi nas prisluškivali: Tužilaštva nezakonito traže podatke od operatora telefonije!

- Tužilaštva to čine uz dodatno upozorenje da će operatori biti novčano kažnjeni ako ne postupe po zahtevu, pa čak u slučaju nepostupanja po zahtevu i izriču te kazne - navodi se u pismu Šabića upućenom republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac
Objavljeno: 13:16h

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je danas da se pojedina javna tužilaštva, bez odluke suda, obraćaju operatorima fiksne i mobilne telefonije i interneta sa zahtevima za izdavanje listinga komunikacija pojedinih osoba ili dostavljanje drugih zadržanih podataka o komunikaciji. - Tužilaštva to čine uz dodatno upozorenje da će operatori biti novčano kažnjeni ako ne postupe po zahtevu, pa čak u slučaju nepostupanja po zahtevu i izriču te kazne - navodi se u pismu Šabića upućenom republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Ana Dokučević
Šabić je upozorio da to predstavlja "nezakonito postupanje i kršenje i ugrožavanje ustavnih garancija ljudskih prava". Poverenik je ukazao da Ustav Srbije u članu 41 izričito jemči tajnost sredstava komuniciranja i predvidja da se od te garancije može odstupiti samo na osnovu odluke suda, a da se ta garancija odnosi i na takozvane zadržane podatke. S tim u vezi zatražio je da republički javni tužilac, obavezujućim uputstvom ukaže svim javnim tužilaštvima na neophodnost odnosno obavezu da u svom radu striktno uvažavaju ustavne garancije ljudskih prava. (Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.