SLAVNI SRPSKI PROSVETITELJ SE PREVRĆE U GROBU: Deca ne znaju ko je Dositej Obradović, ali reakcija nastavnika će vas još više PORAZITI! (FOTO)
Foto: FoNet/Nenad Orević

šta reći?

SLAVNI SRPSKI PROSVETITELJ SE PREVRĆE U GROBU: Deca ne znaju ko je Dositej Obradović, ali reakcija nastavnika će vas još više PORAZITI! (FOTO)

Učenici nisu prepoznali Dositeja Obradovića

Objavljeno:

Preliminarni rezultati testova za malu maturu pokazuju da skoro dve trećine osmaka nije umelo da prepozna na fotografiji srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Tek svršeni osnovci kažu da Dositeja povezuju s nastavom iz srpskog jezika, a da ga na kombinovanom tekstu nikako nisu očekivali. Međutim, nastavnica srpskog jezika i književnosti Nevena Miljanović kaže da je dobro što se Dositejeva fotografija našla među pitanjima iz biologije, geografije, fizike i hemije.

- U principu, pitanje je moglo da se nađe u testu iz srpskog jezika jer đaci Dositeja Obradovića izučavaju kao pisca i kao nekog ko je menjao naš jezik. Ali, on je takođe istorijska ličnost i tu nema greške, stoga je odlično što je pitanje sastavni deo kombinovanog testa koji zahteva da deca povežu ono što su prethodno naučila - kaže Miljanovićeva i dodaje da u učenici u sedmom razredu iz istorije obrađuju nastavnu jedinicu Počeci građanske klase kod Srba u okviru koje se pominje i Dositej Obradović.

Ipak, prema rečima naše sagovornice, nastavnici koji su pregledali testove nisu smeli da fotografišu netačne odgovore i dele ih na društvenim mrežama, jer taj način daju loš primer đacima. Deca nas ne slušaju, ona nas posmatraju, tvrdi naša sagovornica.

- Ovo nije prvi put da je nešto ovakvog tipa dospelo u medije. Reč je o jednostranom pogledu na svet, tipa „ja sam nastavnik tog i tog predmeta, evo šta đake nije naučio predavač ovog predmeta“, a da pri tome taj neko ne shvata da smo mi svi deo istog obrazovnog sistema. Ako neko unizi svog kolegu, unizio je i svoju profesiju - objasnila je naša sagovornica i dodala:

- Ovim su verovatno pojedini nastavnici hteli da stave do znanja da su oni bolje naučili svoje đake. Verujem da je predavačima koji su komentarisali odgovore dece cilj bio da stave na pijedestal sebe i svoj način rada - objašnjava ona.

foto: printscreen/twitter

Nastavnica srpskog se zatim osvrnula na promene u obrazovnom sistemu za koje kaže da su kozmetičke prirode, dakle formalne, dok suštinska izmena uporno izostaje.

- I dalje se ne insistira na povezivanju i celini. Radi se o znanju koje deca usvajaju samo privremeno, što se od njih i traži, ne podstiče se neko trajno znanje. Nama je kao nastavnicima pridodato dosta administrativnih obaveza, a najmanje se bavimo decom. Obrazovnom sistemu su potrebne korenite promene - zaključila je ona.

Ko je Dositej Obradović?

- Rođen je kao Dimitrije u Čakovu 1739. na mestu današnje Rumunije

- Zamonašio se u manastiru Hopovo, gde je dobio monaško ime Dositej

- Tri godine radio je u Dalmaciji kao učitelj

- Živeo je u Grčkoj, Beču, Bratislavi, Italiji, Rumuniji - Bio je prvi srpski ministar prosvete, govorio je devet jezika

- Prevodio je Ezopove basne s grčkog na engleski - Napisao je "Vostani, Serbie", himnu buđenja Srbije iz vekovnog ropstva

- Najznačajnija dela su mu „Pismo Haralampiju“ i „Život i priključenija“

- U svojoj „Etici“ zalaže se za sejanje krompira - Osnovao je Veliku školu u Beogradu 1. septembra 1808.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: Podelili smo obrok beskućnicima u prestonici

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.