DA LI BI VAM SMETALO DA SE VAŠE DETE DRUŽI SA SOFIJOM?Ovaj ANĐEO nema šaku i iz tog razloga je odbijena od strane PRIVATNOG VRTIĆA! Vlasnik: NE SPAVAM NOĆIMA! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

gde mi živimo?

DA LI BI VAM SMETALO DA SE VAŠE DETE DRUŽI SA SOFIJOM?Ovaj ANĐEO nema šaku i iz tog razloga je odbijena od strane PRIVATNOG VRTIĆA! Vlasnik: NE SPAVAM NOĆIMA! (FOTO)

- Vaspitačica mi je prvo rekla da je sve u redu, ali kada je videla da moja Sofija nema šaku, promenio joj se izraz lica, priča razočarana majka

Objavljeno: 13:17h
Jelena Jovanović

Jednogodišnja devojčica, Sofija boluje od sindroma amnionske bride što predstavlja grupu retkih anomalija nastalih obuhvatanjem delova fetusa od strane fibroznih amnionskih traka. Drugim rečima, ova preslatka devojčica nema šaku i to je jedini deformitet koji ima.

Ovaj mali anđeo, rođen je sa deformitetom šake i skraćenom podlakticom, koju lekari nisu otkrili dok je bila u maminom stomaku.

Nina Patrić sa ćerkom Sofijom
Nina Patrić sa ćerkom Sofijom foto: Privatna arhiva

Njena majka, Nina Patrić kaže kako je bila u šoku kada su joj rekli za dijagnozu njene ćerkice. Međutim, zavolela ju je na prvi pogled.

Kada sam ugledala to divno biće, moju prelepu ćerkicu, odmah sam zaboravila na ručicu. Gledam je kao zdravo dete koje je prohodalno na vreme, koje je protrčalo kada treba. Što ne uspe desnom, uradi levom rukom. Ona je jedna kompletna devojčica, kaže Nina Patrić (32).

Nina Patrić sa ćerkom Sofijom
Nina Patrić sa ćerkom Sofijom foto: Privatna arhiva

Sofija je potpuno zdravo i veselo dete koje želi da se druži sa svojim vršnjacima u vrtiću, kao i sva ostala normalna deca. Ipak, zbog njenog deformiteta koji ni na jedan način ne ugrožava bilo koga, odbijena je od strane rukovodstva jednog vrtića u Kraljevu. Da stvar bude još gora, Sofija bi tamo boravila samo sat ili dva nedaljno. Odgovor rukovodstva vrtića na pitanje "zašto", bio je "bolje ne zbog drugih roditelja, ali i nje".

Roditelji su želeli da upišu svoju devojčicu u vrtić-igraonicu “Maša i meda”, a ne u klasično obdanište jer ovde postoji mogućnost da se dete pričuva "na kratko".

Otišla sam u vrtić da se raspitam o uslovima, i nisam naišla ni na kakav problem. Vaspitačica mi je rekla da je sve u redu, ali kada je videla da moja Sofija nema šaku, promenio joj se izraz lica. Rekla je da ne može da donese odluku bez vlasnika i da će mi javiti sve za nedelju dana, priča razočarana majka.

Mala Sofija
Mala Sofija foto: Privatna arhiva

Kaže kako je ostala bez teksta i tako zaprepašćena se vratila kući, ali u početku nije želela da prihvati da bi to moglo biti zbog Sofijinog deformiteta.

Ceo razgovor sa vaspitačicom je bio problematičan, a kada sam posle nedelju dana opet otišla u vrtić, nije htela čak ni da izgovori Sofijino ime, priča Nina.

- "Vi ste beše majka devojčice", rekla mi je vaspitačica na ulazu da bi mi posle toga postavila pitanje "da li je leva ili desna", pokazujući na ruku moje ćerkice. Kada sam joj odgovorila da to nije bitno, dobila sam negativan odgovor. Sofija nije zadovoljila kriterijume vrtića. Navodni razlog, druga deca, ali i roditelji kojima to možda ne bi odgovaralo, priča Nina.

Mala Sofija
Mala Sofija foto: Privatna arhiva

Napominje kako je vrhunac bezobrazluka bio da su joj nadležni vrtića ponudili opciju da može sa detetom da boravi u igraonici, ali samo ako vrtić apsolutno ne snosi nikakvu odgovornost.

Bila sam "van sebe", samo sam se okrenula i otišla. Moje dete je apsolutno zdravo, oni su ga odbili jer im fizički ne odgovara. To je probudilo takav bes u meni da sm plakala od muke. Teško mi je da poverujem da se svet pretvorio u ovakav horor. Plašim se šta će sve moju ćerku još pratiti kroz život, mi smo već izgubili bitku na prvoj prepreci, kaže majka.

Ono što je zanimljivo, jeste da porodica nije dobila povratnu informaciju da se bilo ko od roditelja bunio, a jedna majka je čak odbila da upiše svoje dete u isti vrtić zbog pomenute diskriminacije.

Sofijina baka, Dragana je ostala zaprepašćena zbog cele situacije.

Vlasnik vrtića je ponosan tata tri devojčice, a našu Sofiju nije hteo da primi u vrtić. Svoj odgovor pravda rečima da razume Sofijine roditelje, ali da se drugi roditelji bune što će "ovakvo" dete biti u zajednici sa njihovom decom. Nemamo potvrđenu informaciju, ko se tačno buni, ali znamo za mamu koja nije želela da upiše svoje dete tamo zbog ovog slučaja. Bravo za tu mamu, rekla nam je Sofijina baka.

Mala Sofija
Mala Sofija foto: Privatna arhiva

Podsećamo, u zakonu o diskriminaciji stoji:

"Ako lice, odnosno preduzetnik, vlasnik, odnosno korisnik nekog objekta ili površine, detetu ili grupi dece, na osnovu svog ličnog svojstva onemogući pristup tim objektima, odnosno površinama, kazniće se za prekršaj kaznom od 10.000 -100.000 dinara, Član 52. stav 2 i 4."

Mala Sofija
Mala Sofija foto: Privatna arhiva
Mala Sofija
Mala Sofija foto: Privatna arhiva

Vlasnik vrtića “Maša i meda”, Ivan Dubovac rekao je za Espreso kako je informacija da je dete odbijeno zbog nedostatka šake netačna, i dodao je da ne razume zašto se forsira kako kaže, "ovaj lažni skandal".

Mi radimo tri godine i nikada nismo imali problema, mi smo najeftiniji vrtić u gradu i svima izlazimo u susret. Ne spavam noćima, ne znam ko forsira ovu lažnu priču. Politika vrtića je da ne prima decu mlađu od 2 godine bez pratnje roditelja, i zato je od ove majke traženo da bude sa svojom ćerkom. Ta žena me nije ni okrenula, niti me je išta pitala, cela priča je izvučena iz konteksta, priča vlasnink igraonice.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.