OVO JE RUTA PARADE PONOSA: Evo gde POČINJE, a gde se završava! (FOTO)
Foto: Espreso

mapa

OVO JE RUTA PARADE PONOSA: Evo gde POČINJE, a gde se završava! (FOTO)

Trasa Gej parade će se kretati od "parka do parka", odnosno od Pionirskog parka do Studentskog parka preko Terazija...

Objavljeno:

I ove godine u Beogradu su najavljene dve parade ponosa, prva će biti organizovana u 23. juna u subotu, dok je druga najavljena za 16. septembar.

Parada ponosa Srbije, koju organizuju udruženja Egal, Glic i Laud & Kvir, a čiji je slogan "Matičarka, normalno" biće održana 23. juna u okviru Meseca ponosa u Pionirskom parku od 11 sati.

Organizatori parade koja se održava u subotu naveli su da više od 20.000 trans osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava.

Trasa Gej parade će se kretati od "parka do parka", odnosno od Pionirskog parka do Studentskog parka preko Terazija.

foto: Printscreen Facebook / ‎Ponos Srbije‎

Iz organizacije zahtevaju donošenje zakonskog okvira kojim će se trans osobama omogućiti pravna vidljivost ("bez sakaćenja i sterilisanja"), donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV/AIDS-a, posebno kod mladih, i pružanje pune i moderne zdravstvene zaštite obolelima.

Takođe traže reformu sistema obrazovanja, uključujući uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona koji će pored ostalih vidova vršnjačkog nasilja prepoznati i kazniti slučajeve koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.